© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Juli 2021

Dit is dinsdag 6 Juli en echt koud met net 3 graden vanmorgen en dit zal rond de 25 graden worden in de middagtijd.

De situasie in het land was nog nooit zo erg als in deze maand Juli. Heel Namibia is in 10 streken opgedeeld en de regering heeft nu een lockdown opgelegd op allemaal tegelijk. Elke streek heeft zijn eigen padblokkades en niemand mag zonder ’n geldige permit naar ’n andere streek rijden. Alle bijeenkomsten zijn beperkt tot net 10 personen. Ook de kerkdiensten en begrafenisdiensten mogen maar met 10 personen gevierd worden. Daarom zijn weer alle kerken tot half Juli gesloten. Sommige priesters proberen met de whatsapp hun zondagsdiensten met lezings en preken door te sturen, maar dit is natuurlijk maar ’n klein gedeelte van de parochie, die daarmee verbonden is. Het gevaarlijke delta coronavirus is ook in Namibia aan het werk blijkbaar en de ziekenhuizen zijn overvol en daar zijn op verschillende plekken al gebouwen als noodhospitalen ingericht. Elke dag zijn er weer meer als duizend en soms tot 2000 nieuwe besmettingen. Het dodental is vanaf vorige maand Juli van 936 tot 1649 gestegen. Ook onze zusters van de MSC vertellen elke dag weer, hoe mensen van hun families door de ziekte aangetast zijn en sommige al gestorven zijn. Alle scholen en hostels zijn nu ook tot het einde van Juli gesloten voor ’n lange wintervakantie.

Ik heb vorige week ’n bezoek bij dokter Stellmachter gebracht in Windhoek, die mij de laatste twee jaren behandeld heeft voor mijn prostaatprobleem. Ik heb ’n paar dagen neusbloeding gehad, die niet wilde ophouden. De proppen met watten werden door het bloed doordrengt en dan liep het bloed. Ik heb haar opgebeld in Windhoek en ’n afspraak gemaakt op woensdag 30 Juni.

Ik heb ’n permit aangevraagd, want de streek van Rehoboth en Windhoek waren toen al in lockdown. Zij heeft mij toen onderzocht en zij belde toen zomaar ’n keel, neus en oorspecialist. Ik kon zomaar daar naartoe. Hij vertelde dat hij in Nederland geweest was en daar vrienden had etc. Hij onderzocht mijn neus met zijn computerprogram en liet mij het probleem in mijn neus zien. ’n Sproei in mijn neus verdoofde mijn neus en daarna brandde hij met ’n zuur het gaatje toe. Toen ik de rekening wilde betalen, lachte hij en wenste mij ’n veilige reis terug. Bij de meeste specialisten moet je bij het binnenkomen jouw naam registeren en tegelijkertijd R 1000, - in betalen en dan zullen ze kijken wat ze voor jou kunnen doen. Maar daar zijn ook nog goede mensen in de wereld, die jou willen helpen. Dr. Stellmacher had mij ook papieren meegegeven voor mijn huisdokter in Mariental. Hij moet elke drie maanden mijn bloed trekken voor onderzoek van de PSA in mijn bloed. Dat heeft hij gisteren dan ook weer gedaan en binnen ’n paar dagen komt de uitslag bij de dokter in Windhoek en in Mariental, zodat zij beiden op de hoogte zijn.

Ik heb in de Juni maand ook ‘n doodsbericht van mijn familie ontvangen: mijn oudste zuster Dora was in ’n auto ongeluk samen met haar man Martien Pijnenburg. Hij is op slag dood in dat ongeluk en mijn zus was ernstig gewond. Pas geleden hebben zij nog hun diamanten huwelijksfeest gevierd en waren ze beiden nog goed gezond met hun 87 jaren ouderdom. Dit is ’n geweldige slag voor de hele familie. Op 24 Juni is de begrafenis plechtigheid gehouden, die ik op livestream heb kunnen volgen.

Twee jongemannen, Rheece en Vusi, zijn als postulanten in het noviciaat in Vredendal in Suid-Afrika opgenomen begin Juli. Zij zullen door de novicenmeester P. Jan Mostert voorbereid worden voor het noviciaat. In het afgelopen noviciaatsjaar zijn twee van de drie novicen weer naar huis terug gegaan. Daar zijn maar weinig arbeiders voor de wingerd van de Heer die zich aanmelden.

P. Koos Walters OSFS is op 2 Juli in Mariental aangekomen van Suid-Afrika om de plek in te nemen van P. Benedict van Wijk, die op 17 April overleden is aan het coronavirus. Op 3 Juli konden we tegelijkertijd zijn verjaardag vieren en welkom heten, maar vanwege de lockdown konden er geen mensen van de parochie uitgenodigd worden. P. Koos is de parochiepriester en zal samen met P. Charles Goliath Mariental met zijn buitenstasies verzorgen.

De Europa Cup is bijna voorbij. Nederland heeft geluk gehad, dat hij niet bij de sterke voetballanden ingedeeld was. Toen Nederland uitgeschakeld is, ben ik maar ondersteuner van België geworden. Die is nu ook uitgeschakeld en nu kijk ik zonder zenuwachtig te zijn, maar onpartijdig naar de wedstrijden. Wie er ook maar zal gaan winnen heeft zeker zijn best daarvoor gedaan, anders was hij niet zo ver gekomen. Voor de Tour de France is hier in Namibia eigenlijk helemaal geen belangstelling, lijkt het.

Hele veel hartelijke groeten vanuit ’n gevaarlijk Namibia, waar zeker ’n rooi vlaggetje staat aangegeven voor de toeristen. Tot volgende maand Augustus.
P. Martin.