© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Junie 2021

Dit is woensdag 9 Junie met ’n prachtige staalblauwe lucht en ’n stralende zon met 5 tot 7 graden in de nacht en 20 tot 25 graden in de middag. Het is winter en Junie en Julie zijn bij ons de koudste maanden in Namibia. Het kan zelfs onder nul worden, zodat de koperen pijpen van de zonne0energie zelfs kunnen barsten. Dit is ook de tijd dat veel toeristen jachters uit Duitsland en Suid-Afrika koedoes, gemsbokken en springbokken komen schieten om daar ‘biltong’ van te maken. Maar het toerismebedrijf heeft ook hier maar ’n geweldige klap gekregen door het coronavirus.

Op het ogenblik is onze derde ‘Covid-golf’ bezig en die heeft in een maand meer sterfgevallen veroorzaakt als het hele vorige jaar. Het dodental stond gisteren op 936 covid sterfgevallen. Daar waren gisteren ook 722 nieuwe aanmeldingen van besmettingen op een dag en dat is heel veel voor Namibia met maar net drie miljoen inwoners. Dit is dan ook het gesprek van elke dag en ook de krantenberichten vertellen, dat alle hospitalen vol zijn en dat er ’n tekort aan zuurstofapparaten is op sommige plekken. De gewone operaties zijn uitgesteld voor onbepaalde tijd en alleen de noodzakelijke operaties kunnen gedaan worden. Hier kunnen alle mensen zich aanmelden om de entstof te krijgen, maar omdat er allerlei stories rondverspreid worden, dat de entstof jou kan doodmaken of invaliede laat worden, schrikken heel veel mensen ervan terug om zich in te laten enten. Ook in Namibia is ’n gezonde man na de inenting naar huis gegaan met zijn auto. Thuis heeft hij zich slecht beginnen te voelen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en daar is hij dezelfde dag nog overleden. Zo’n bericht wordt natuurlijk overal op whatsapp en facebook verspreid. Zij vertrouwen meer op hun gebeden tot God en warme dampen om in te ademen en allerlei zelfgemaakte medicijnen, als de entstof die kosteloos aangeboden wordt. Enkele oudere zusters en ikzelf hebben daarom toch de eerste inenting kunnen krijgen en op 13 Julie kunnen we onze tweede inspuiting krijgen.

De scholen en de hostels zijn weer open na de vakantie van ongeveer 3 weken. Maar daar zijn 167 onderwijzers besmet en ook veel kinderen. De principaal van onze school in Gabis is ook gestorven en wordt volgende week begraven.

Ik krijg nu juist ’n telefoon van onze tandarts. Ze laten mij weten, dat mijn onderste rij tanden van Windhoek terug zijn gekomen en dat ik morgen om 90.00 uur daar moet zijn. Ik geloof, dat daar in Nederland ’n uitdrukking bestaat ‘Met jouw mond vol tanden staan’. Ik heb nu twee weken zonder mijn onderste rij tanden moeten klaarkomen. De tandarts had twee tanden uitgehaald, die mijn gebit vastgehouden hadden. Ik moest in ’n gipsafdruk bijten en hij stopte ’n klompie watten in het ijselijke gat in en ik stond weer buiten zonder mijn tanden. Ik heb maar twee weken pap en soep en andere kost fijn ‘gebrauweld’ met mijn vork en weg gespoeld met koffie, thee of water.

We hebben weer ’n bijeenkomst in Keetmanshoop gehad met alle priesters en onze Bisschop. Daar waren allerhande pastorale besprekings en ook twee andere grote themas, die op het ogenblik in de kranten en Parlement ter sprake komen: om aborsie en homosexualiteit in het land wettiglijk toe te laten. Wij hebben daarover dan ook papieren ontvangen, waar het standpunt van de kerk ook duidelijk uitgespeld wordt.

De MSC Zusters van Mariental beginnen zondagavond met hun jaarlijkse retraite. Ook de zusters van de andere plekken in het noorden komen daarbij aansluiten. Daar zal ’n eigen MSC priester van Suid-Afrika komen om de retraite voor hen te houden. Ik kan dan ’n week vakansie nemen, zodat ik ook niet in die pad loop. Ik zal dan in Keetmanshoop gaan blijven voor die week en van daaruit enkele bezoekjes naar het zuiden maken. Op vrijdag 18 Junie wil ik dan met ’n medebroeder naar Bethanien toerijden om de 80ste verjaardag te vieren van ’n medebroeder, Eugen, ’n Benedictijn, die daar in de parochie en de zusters van de Benedictijnse orde verzorgt.

Op zondag 20 Junie is het dan Vadersdag en zal ik waarschijnlijk weer terug in Mariental zijn. Ik wens nu maar alle Vaders heel veel gezondheid en voorspoed toe, dat zij allemaal met hun kinderen en kleinkinderen ’n mooie zonnige dag mogen beleven.

In Namibia is ’n grote diskussie aan de gang over de onderhandelingen van Duitsland met Namibia over de koloniale geschiedenis van 1904-1908. Omdat de Ovaherero en de Namabevolking zich niet wilden onderwerpen aan de Duitse regering, moesten de soldaten hen overal dood maken waar zij hen ook konden opsporen: mannen, vrouwen en kinderen. Velen zijn opgehangen, dood geschoten en in de woestijn ingejaagd zonder kost of water, waar ze van ellende omgekomen zijn. Dit moeten ongeveer 80.000 mensen geweest zijn en daarom wordt gepraat van ’n echte genocide. Na jaren van besprekingen heeft Duitsland met de regering van Namibia ’n plan opgesteld om 18 biljoen ND te betalen voor allerlei landbouwprojecten, waterprojecten, opleidings etcetera over dertig jaar verspreid. Maar de oppositiepartijen aanvaarden dit voorstel niet. De twee grote groepen van de Ovahereros en de Namagroep zijn te weinig betrokken geweest bij de besprekings en zij menen, dat het geld niet zomaar gebruikt kan worden voor ontwikkeling van het hele land, terwijl die twee meest betrokken groepen nooit konden deelnemen aan de gesprekken en nu eigenlijk niets aparts zullen gaan ontvangen. Daar zullen zeker nieuwe vergaderings moeten komen met meer vertegenwoordiging van die twee bevolkingsgroepen bijzonder.

In Europa wordt die situasie al ’n beetje beter en in Nederland willen ze allemaal op vakansie gaan en hopen, dat de meeste mensen twee keer ingespoten zijn in het begin van de Juliemaand met die entstof, zodat ze vakansie kunnen gaan houden, want iedereen is moe van die lockdown regulasies. Maar overal hoor je hetzelfde: pas op, houd afstand, vermij groot saamtrekken van mensen, blijf voorzichtig…

Ik wens allemaal ’n mooi zomertijd en ’n mooie Vadersdag op 20 Junie.
Hartelijk gegroet allemaal en weer tot de volgende maand.
P. Martin.