© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Mei 2021

Vanaf April maand zijn we bezig met begrafenissen en daarvan wil ik maar eerst vertellen, omdat dit toch het hele bisdom van Keetmanshoop geraakt heeft.

In mijn vorige Nuusbrokkies had ik juist verteld, dat de Oblatenzuster Maria-Veronika gestorven was en die is toen op 10 April onder grote belangstelling in Karasburg begraven. Zij was 62 jaar. Pater Benedict van Wijk, ’n Oblaten medebroeder en de parochiepriester van Mariental, kon niet bij de begrafenis komen, omdat hij niet zo goed voelde. Presies ‘n week later is hij aan de coronavirus gestorven op 17 April. Hij was pas 44 jaar oud. Hij is in Windhoek gecremeerd, zodat hij over de grens naar Suid-Afrika terug gebracht kon worden, want hij was uitgeleend aan ons Bisdom Keetmanshoop. Bij alle plekken, waar hij gewerkt heeft in de parochies, is afscheid van hem genomen en hij is op 30 April in Keimoes door Bisschop Risi begraven.
Op donderdag 15 April is ’n duitse Zuster van de S.M.I.C.kongregatie, Zuster Elizabeth van Keetmanshoop, in Mariental begraven. Zij was 83 jaar.
Op zondag 2 Mei is zuster Helena Amwandangi gestorven van de M.S.C.kongregatie. Zij was vanaf 1 April aangesteld als de secretaresse van de Bisschopskonferentie van Namibia in Windhoek. Kort daarna  is zij ziek geworden door het coronavirus en heeft drie weken aan de zuurstof in het ziekenhuis gelegen. Zij heeft ’n doktersgraad gehad in de theologie. Zij was 10 jaren in Rome werkzaam in het generale bestuur van de M.S.C.kongregatie en heeft met haar visie en haar persoonlikheid ’n geweldige invloed gehad op de vorming en begeleiding van de jonge zusters van de M.S.C. kongregatie. Zij was pas 64 jaar oud. Zij is nu voormiddag in Mariental op de begraafplek van de M.S.C. zusters begraven in tegenwoordigheid van 11 priesters en zeker wel 60 zusters, ook van andere kongregaties. Wij konden als priesters ongeveer 10 meter van het graf toekijken, hoe 9 personen volledig in wit plastiek overpakken, de begrafenis voltrokken hebben en het gat half toegegooid hebben met zand. Toen konden de priesters de gebeden verrichten en met wijwater afscheidnemen, zoals dit gewoonlijk gedaan wordt. Daarna hebben die begrafnismannen het hele graf volgemaakt met zand. Daarna konden de familie en de zusters dichterbij komen om de bloemen op het graf te leggen. Dit was daarom toch bijna ’n gewone, menselijke begrafenis ondanks alle coronavoorschriften.

Op de televisie heb ik daarom ook iets meegekregen van de Nationale Dodenherdenking in Nederland op 4 Mei. Ook van de bevrijdingsdag viering op 5 Mei. Ik heb Andre van Duyn maar altijd als ’n ‘gekke bekketrekker‘ gezien, maar daar heeft hij  zichzelf daarom van ’n andere ernstige kant laten zien. Ook de Duitse bondskanselier Merkel heeft ’n mooie toespraak gehouden.

In Namibia hebben wij ook op 4 Mei altijd ’n openbare vakantiedag, die Cassingadag genoemd wordt. Dat is ’n kleine plek in het uiterste zuiden van Angola tegen de grens met Namibia. Dit was kort voor de onafhankelijkheidswording van Namibia, dat de Afrikaanse troepen ’n bombardement uitgevoerd hebben op ’n kamp van de Swapo vrijheidsvechters, maar ook veel vrouwen en kinderen zijn daarbij omgekomen. Dit wordt nog elke jaar herdacht.

In het noorden van Namibia was ’n echte grote sprinkhanenplaag. Ze vreten in ’n kort tijdje alles kaal: groente,mais en lusernlanden. De regering heeft ook met vliegtuigen vanuit de lucht geholpen om  ze dood te spuiten. Maar vele mensen daar vangen en verkopen die springkanen levendig en dit is ’n lekkernij om te eten.

Dit is morgen Moedersdag 9 Mei. Ik wil alle Moeders gelukwensen met Moedersdag. Daar is ’n mooie gedachte: Omdat God niet overal tegelijk aanwezig  kan zijn, heeft Hij de moeders gemaakt!!! Jammer dat die kinderen en kleinkinderen in de coronatijd hun liefde niet openlijk met ’n kus of ’n knuffel mogen uiten. Maar in Nederland zijn nu daarom al veel mensen tegen de corona ingeent. Ik denk dat er in Namibia pas ongeveer 20.000 mensen ingeent zijn. Ik heb daarom ook de eerste spuit al gekregen samen met ’n paar oude zusters. In Namibia zijn nu 682 mensen gestorven aan de corona ziekte vanaf vorig jaar in Maart, toen het hier in Namibia begonnen is.

Het is vakansietijd. De scholen en hostels zijn gesloten en zullen weer op 26 Mei open gaan voor het tweede trimester. Het is nog niet te koud en niet meer te warm... de beste tijd om in Namibia vakantie te komen houden! Het is hier de herfsttijd en in de nacht wordt het al tot 10 tot 12 graden en overdag tot 25 en 30 graden.

Dit was het maar weer voorlopig. Blijf allemaal gezond. Dat probeer ik ook. Mijn bloedonderzoek was goed en de verandering van mijn bloeddrukpillen zal de duizeligheid zeker helemaal wegnemen, hoop ik.

Hartelijk gegroet allemaal en weer tot de volgende maand.
P. Martin.