© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van April 2021

Dit is Paasmaandag en dit is ook vandaag ‘n openbare vakantiedag. Daar zijn wel ‘n paar winkels voormiddag open die etenswaren, groceries, verkopen. Dit is prachtige weer en rond de 30 graden en niet meer te warm, omdat de wereld ‘n beetje afgekoeld is door de goede regens en nu overal ook het gras nog groen staat.

Dit was ‘n mooie Stille Week en mooie Paasdagen geweest, al moesten sommige van de plechtigheden ‘n beetje anders gevierd worden vanwege de corona maatregelingen. Gelukkig mogen we weer met 200 mensen bij elkaar komen binnen in de kerk en ook buiten in bijeenkomsten en begrafenissen... met in achtneming van de corona voorschriften.

In Namibia zijn nu 536 mensen aan de coronaziekte gestorven vanaf vorig jaar, toen in Maart de ziekte begonnen is in Namibia. De lockdown is vanaf 10.00 uur in de avond tot 04.00 uur in de morgen. Maar verder kunnen we overal naartoe rijden, behalve over de grenzen naar de buurlanden. Dan hebben we ‘n schriftelijke verklaring nodig, dat je vrij bent van die corona en die verklaring is drie dagen geldig. Wil je langer wegblijven dan moet je na 72 uren weer ‘n nieuwe coronatoets laten nemen en ND 850.00 betalen.

In Keetmanshoop is ‘n Oblatenzuster overleden aan ‘n hartaanval: zr. Maria-Veronica. Zij zal op zaterdag 10 April in Karasburg begraven worden. Dit zal zeker ‘n grote begrafenis worden. Zij heeft altijd in de kindertuin van Karasburg en Keetmanshoop gewerkt. Zij was altijd vriendelijk en blij en wij hebben haar altijd in haar grootheid “Die Goeie Moeder” genoemd. Zij heeft Paasfeest nu zeker met de Opgestane Here in de hemel mogen vieren. Ik zal ook zeker naar Karasburg gaan om afscheid te nemen.

Paas- Zondagnacht was er om 03.41 uur ‘n aardbeving in het noorden van Namibia in Khorixas in die buurt van het Nationale Park De Etosha Pannen. Dit was ‘n behoorlike schudding geweest: 5.2 op de schaal van Richter... zo noemen ze dat, geloof ik. Daar zijn vele huizen beschadigd en grote brokken rotsen zijn van de berg gerold, maar daar waren geen persoonlijke ongelukken.

In Maart maand zijn er twee nieuwe zusters in onze groep bijgekomen. Zuster Elisabeth van 78 jaar en nog ‘n jonger zuster Charlotte van 68 jaar oud, maar die Sukkelt met haar knie. Zij is al geopereerd daaraan en de dokters kunnen blijkbaar niet veel daaraan doen. Maar zo is ons groep weer ‘n beetje jonger geworden aan gemiddelde leeftijd..., waarvan de oudste zuster al 93 jaar is.

Ik was ‘n tijdje geleden ook weer ‘n keer naar Aranos en Cambridge gereden om de hostelkinderen te bezoeken. Ik moest met hen ook nog mijn verjaardag vieren. Toen ik daar aankwam en ze zagen dat ik het was, stonden ze allemaal ineens rond mijn auto. Dat was ‘n mooie welkom en ik heb toen ook maar gelijk de chips en lekkers naar het hostel doorgegeven.

Daar zijn ook plannen om het hostel in Cambridge groter te maken. Daar zijn 236 kinderen in het hostel. Daar is gewoon te weinig ruimte voor zoveel kinderen en nu is er ‘n bestaande plan klaar getekend om ‘n nieuwe gebouw te laten bouwen van 35 meter lang en 9 meter breed. Daarin zullen kamers gebouwd worden en toiletten en douches. Daar zullen niet meer kinderen in het hostel opgenomen worden, maar die er nu zijn, zullen dus meer ruimte gaan krijgen, zodat ook de corona voorschriften ‘n beetje beter nagekomen kunnen worden. Gelukkig is er bij hen nog geen coronageval geweest.

Dit was het maar weer voorlopig. Intussen zijn er weer enkele wolken komen aandrijven en ze mogen gerust wat regen brengen voordat onze regentijd voorbij zal zijn binnenkort.

Hartelijk gegroet en weer tot volgende maand Mei.
P. Martin