© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Maart 2021

Dit is 10 Maart vandaag en ik sta nu op de hoge berg van de 80 jariges. Ik heb maar gewacht met deze Nuusbrokkies, omdat ik wilde zeker maken, dat ik nog zou leven!!!

Ik heb gisteren ‘n hele mooie verjaardag kunnen vieren samen met alle priesters van ons Diocese Keetmanshoop en twee Bisschoppen. Onze Bisschop Willem Christiaans had de driemaandelijkse vergadering van de priesters op mijn verjaardag bij elkaar laten komen en zodoende is het ‘n hele mooie feest geworden. Ook was er nog ‘n zangkoor van Keetmanshoop parochie O.L.P.H. gekomen.

Ik heb hen in mijn toespraak ‘n beetje verteld wat ik meegemaakt heb in mijn 53 jaar in Namibia en hoe ik ook in drie afzonderlijke ongelukken betrokken was en kon dood geweest zijn als ik niet zo’n goede beschermengel zou gehad hebben. In Holland zeggen we: onkruid vergaat niet...!!! Daar zijn ze niet zo gelovig.

Na het feesteten konden we weer naar huistoe rijden na ‘n kort middagsiesta en was ik nog mooi op tijd terug in Mariental om samen met mijn huisgenoten, onze M.S.C. zusters, nog mijn verjaardag verder te vieren. Ze hadden mij de dubbele hoge verjaardagskoek van Keetmanshoop meegegeven en die hebben we toen zomaar direkt gaan gebruiken.

Ik heb nu juist ook maar eerst alle emails op mijn computer gelezen, die van dwars over de wereld ingekomen zijn. De meeste van hen ontvangen ook mijn maandelijkse Nuusbrokkies en zij hebben tegelijkertijd ook gevraagd om toch maar verder te gaan om mijn Nuusbrokkies elke maand te blijven sturen, omdat zij graag de nieuwsberichten van Namibia willen blijven ontvangen. Dat zal ik dan maar voorlopig blijven doen.

Een van de besprekingspunten bij de vergadering was geweest over de Hl. Joseph. Dit jaar is toegewijd aan de Hl.Joseph. Het bisdom heeft ook enkele duizende prentjies gedrukt om in de parochies uit te delen, waar ‘n gebed afgedrukt is, dat elke dag gebeden kan worden. Het kan als ‘n bladwijzer in ‘n boek gelegd worden.

Ik ben vanmorgen ook maar gauw naar ‘n gezondsheidskantoor gegaan van Covid-19 om de Coronatest te laten doen, want van maandag 15 tot 18 Maart zullen we weer als Oblaten medebroeders bij elkaar gaan komen in Keimoes om onze nieuwe overste te kiezen. Daar zijn drie personen genomineerd, waaruit we dus een zullen moeten gaan uitkiezen.

De laatste 2 of 3 weken is het weer helemaal droog geworden vanaf Windhoek naar het zuiden. Het lijkt dat onze regentijd voorbij is. We hebben over het algemeen meer regen gekregen als in de laatste 10 jaren, maar toch is er nog ‘n streek in het Noord-Oosten, die nog geen druppel gekregen heeft en de geiten en dieren liggen dood te gaan, zoals het in heel Namibia was, voordat de goede regens gekomen zijn. Ook het zuiden van Angola heeft maar weinig gehad en de elektriese sentrale in daar die rivier kon maar voor 13 % kracht opwekken, omdat de riviervlak te laag was.

Verder gaat het hier alles goed. De dagen vliegen voorbij en het grootste onkruid hebben we hier al uitgeschoffeld en alles lijkt weer okay. De temperaturen rond de middagtijd blijven rond de 32 tot 35 graden, maar in de nacht wordt het daarom al ‘n beetje koeler.

Nogmaal mijn hartelijke dank aan allemaal voor de goede wensen met telefoons en emails en koek en geschenken en hun aanwezigheid, zoals ook Zuster Paule-Elizabeth van Karasburg met haar 92 jaren...

Alles van die beste en weer tot volgende maand!
P. Martin