© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Februarie 2021

Dit is dinsdag 9 Februarie en dit zal in Mariental 39 graden worden. Net in het noorden en in Botswana en Suid-Afrika vallen de laatste twee weken de buien. Wij zoeken ook weer afkoeling en nog minstens twee keren ‘n goede regenbui, zodat het gras en onkruid mooi in het zaad zal kunnen schieten voor het volgende regenseizoen volgende jaar. Het veld lijkt hier overal prachtig groen en de grote waterdammen zijn ongeveer allemaal vol. De Oranjerivier is nu ook heel hoog en de watervallen bij Kakamas en Augrabies zijn prachtig op de Whattsapp.

Ik ben nu presies ‘n maand in Mariental op mijn nieuwe plek: In Mariental bij de M.S.C.Zusters. Zou er al iemand nog ooit ‘n gewone brief schrijven, kan maar het adres gebruikt worden van de M.S.C. Zusters: P.O.Box 52 Mariental 9000 Namibia. Er zijn hier twee afdelingen bij de M.S.C. Zusters, kan je maar zeggen: het verzorgingstehuis, waar oudere zusters verzorgd worden van tussen 70 en 90 jaar oud, en de Hospice, waar gewone mensen verzorgd worden die dodelijk ziek zijn, maar niet in ‘n staatsziekenhuis meer opgenomen worden. Ik ben bij de eerste afdeling ingesloten. Ik woon in ‘n kamer bij de zusters en doe alles met de zusters mee.

Om 07.00 uur in de morgen bid ik samen met hen de Laudes. Elke priester moet dagelijks zijn brevier bidden en de zusters doen dat ook en daar sluit ik mij bij aan. Om 07.30 eet ik samen met hen het ontbijt. Om 11.30 is het middageten. Daarna ‘n middagrus. Daarna is het aanbiddingstijd voor de zusters. Ik sluit daar om 16.30 daarbij aan, omdat dan de vespers gebeden worden. Om 17.00 uur is dan het avondeten. Om 18.00 uur is het avondmis en ik houd daar ‘n klein toespraakje. Om 20.00 uur wordt er door enkele zusters naar het Namibiaanse nieuws gekeken en sommige blijven nog ‘n beetje langer kijken... Zo lijkt mijn gewone dagindeling en tussen die tijden is er veel tijd om te lezen of te schoffelen samen met onze werker, want het onkruid groeit nu overal. En die beweging is ook goed, zodat mijn spieren niet vastroesten.

Omdat ik de auto van Cambridge heb kunnen meenemen, kan ik toch af en toe uitrijden. Maar vanwege het coronagevaar kan ik niet veel in de parochie gaan helpen. Daar is altijd de mogelijkheid om het corona ergens raak te lopen en ik behoor volgende maand ook bij de 80 jariges, die zelf moeten oppassen voor dat virus.

Bij de zusters hebben we pas geleden ‘n patient erbij gekregen. Zij was ‘n verpleegsterzuster in Aroab en zij was in ‘n ongeluk met n vrachtwagentje op n natte grondstraat naar Aroab. Het vrachtwagentje is omgeslaan en zij is nu verlamd vanaf haar middel. Zij is gisteren 63 jaar oud geworden. Zij was ‘n paar weken in Windhoek in het ziekenhuis, maar nu komt het maandelange proces om weer nieuwe leven in de ledematen te proberen in te brengen. Ik breng elke avond na de Mis voor haar de kommunie.

De verkiezing van de provinciale overste kon laatste keer weer niet doorgaan. Suid-Afrika had de regels bij de borderpost wegens het corona verscherpt en nu wachten we, dat de regulasies weer zullen verslappen, zodat je gemakkelijker over de grens zal kunnen gaan. Ze zijn daar ook al met inentingen begonnen.

Hier is verder heel weinig nieuws. De scholen en hostels zijn gestart op 26 Januarie na twee weken vertraging. We zullen maar hopen, dat alles gewoon verder zal kunnen verlopen. Ik ben toch blij dat ik niet meer al die zorgen hoef te dragen.

Waarschijnlijk heb ik volgende maand nog minder nieuws dan in deze maand en ik vraag mij af of ik maar met de Nuusbrokkies moet gaan stoppen ? Van enkele personen weet ik dat ze graag elke maand dat nieuws willen ontvangen, zodat ze toch nog iets van Namibia te horen krijgen.

Heel veel groeten uit ‘n mooi groen Namibia en voorlopig weer tot volgende maand.
P. Martin