© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Januarie 2021

Dit is zondag namiddag 10 Januarie en dit is bewolkt en daar zal zeker op verschillende plekken weer regen gaan vallen. De laatste twee weken is het hier bijna Hollandse weer geworden met bijna elke dag bewolking en op verschillende plekken grote verspoelings van zandstraten, maar zelfs teerstraten zijn soms in gevaar, als het water niet meer onder de bruggen door kan en dan de zijkanten van de straat begint weg te spoelen. Maar de regen hebben we nodig om ons droge kale Namibia weer groen te kunnen laten worden.

Op vrijdag na de laatste voorbereidingen met mijn twee opvolgers in de voormiddag, ben ik naar mijn nieuwe thuisplek in Mariental vertrokken. Dit zou al afgelopen jaar na mijn beplande vakantie in Julie en Augustus plaats gevonden hebben, maar die is niet doorgegaan vanwege het coronavirus. Ik heb toen onze Bisschop Willem Christiaans en onze provinciale overste Franciskus Swartbooi maar gevraagd om einde van het jaar 2020 te kunnen aftreden. Daar zijn toen regelings getroffen, dat ik bij de zusters M.S.C. in Mariental zou kan gaan ‘aftree’. Op 9 Maart word ik 80 jaar oud en dit is zeker oud genoeg om het aktieve pastorale werk met zijn verplichtingen en verantwoordelijkheden aan anderen af te geven en ook het hostelwerk. P.Benedict van Wijk had zomaar ‘n pioniersgroep en enkele koorleden in de parochiekerk van de zusters uitgenodigd om mij om 06.00 uur te verwelkomen samen met de zusters. Hun eigen kapel zou te klein daarvoor geweest zijn. Vanmorgen heb ik ook daar de kerk voor de zusters gehouden en daar komen ook enkele mensen van het dorp daarnaartoe. Wij moeten hier ook denken aan het coronavirus, want de meeste zusters behoren bij de oudere groep. Enkele jongere zusters werken bij het Hospice waar 10 tot 12 patienten verpleging kunnen ontvangen. Als ik eendag ook verpleging nodig zou hebben, hoef ik maar net 30 meter ongeveer te stappen om daar te komen. Het is dus ‘n geweldige verandering voor mij en ik zal zeker ook maar direkt ‘n schoffel zoeken om toch n beetje bezig te zijn, zodat niet alle spieren gaan vastroesten.

Van 18 tot 22 Januarie moeten we weer naar Keimoes en van tevoren moeten we weer ‘n corona toets laten doen in deze week. Met die negatieve toets kunnen we dan in 7 dagen weer terugkomen zonder nog in Zuid-Afrika ‘n toets te moeten laten doen en zonder om dan in quarantaine te moeten gaan. We moeten ‘n nieuwe overste gaan kiezen, omdat we laatste keer niet daarmee klaar gekomen zijn. Daar zou ‘n tweederde meerderheid moeten zijn.

Onze regering in Namibia is ook heel voorzichting met het coronavirus. Het nieuwe schooljaar is twee weken uitgesteld en zal nu pas op 26 Januarie gaan beginnen. Daar zijn elke dag tot over de 500 besmettingen en daar worden eigenlijk nog zeer weinig mensen getest. Daar zijn ook al te weinig plekken in de ziekenhuizen voor de zware patienten en daarom worden er grote boetes uitgedeeld als je je niet aan de regels houdt zoals in Nederland.

De waterdammen zijn bezig om vol te lopen en de Hardapdam bij Mariental mag maar tot 70 prosent vol worden. Dan moeten er van de sluizen open gemaakt worden, zodat bij ‘n stortregen niet teveel water in een keer in de dam invloeit en als dan de sluizen te groot opengemaakt moeten worden, gaat het halve dorp van Mariental onder water staan en ook de teerstraat is dan onder water en alle verkeer naar het noorden gestremd. Het treinspoor is dan de scheidingslijn en gelukkig zitten wij achter die lijn. Maar dit houdt dan ook niet lang als het erger zou worden natuurlijk.

Hier is verder ook maar weinig nieuws, maar we zullen maar kijken of we elke maand genoeg nieuws hebben om met deze Nuusbrokkies door te gaan. Hartelijk gegroet en ook nog allemaal de beste wensen voor het Nieuwe Jaar 2021 vanaf mijn nieuwe thuisplek Mariental. Maar mijn emailadres blijft maar hetzelfde en mijn celfoon ook.
P. Martin