© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Oktober 2020

Dit is vrijdag 9 Oktober en de lentetijd is voorbij en de zomertijd is al klaar bij ons tegenwoordig met zijn 35 graden op de middagtijd. We hopen nu maar dat binnenkort ook de eerste wolken zullen gaan komen, want vanaf November tot Maart maand is onze regentijd... d.w.z. dat er regen zou kunnen komen. De weerprofeten voorspellen goede regens, maar dit zijn ook maar gewone mensen, die brood eten en later allerlei verschonings hebben, als de regens weg gebleven zijn.

Alle priesters van ons bisdom Keetmanshoop zijn weer bij elkaar geweest op 5 en 6 Oktober voor onze drie maandelijkse bijeenkomst. Omdat we in de Stille Week in Maart in ‘n lockdown waren en onze Bisschop Willem Christiaans niet de drie olies heeft kunnen wijden, hebben we dit op dinsdagmorgen gevierd. Daar mochten 50 personen tegenwoordig zijn en we hebben ‘n mooi viering gehad en hebben later ook onze olies mee kunnen nemen naar onze parochies. We weten nog niet of we het volgende jaar nog met hetzelfde coronavirus zullen sukkelen.

Volgende week zaterdag op 17 Oktober hebben we ‘n priesterwijding in Gabis van onze diaken Ricardo Blootstaan. Ook daar zullen maar 50 personen tegenwoordig mogen zijn, als de President niet in de volgende dagen dat getal zal gaan verhogen. We waren al tot 250 personen geweest, maar dat was toen weer terug verminderd tot 10 personen en nu weer tot 50 personen. Maar in Nederland is het nog veel erger natuurlijk. Daar gaat ‘n tweede piek komen en daar mogen maar 3 personen bij ‘n familie op bezoek gaan, geloof ik. We moeten nu maar in de parochies afkondigen, dat ze toch asseblief niet naar de wijding moeten gaan, omdat alle priesters en kloosterlingen en de eigen familie van de wijdeling al meer als 50 personen zullen zijn. Maar de nieuw gewijde priester zal later de verschillende parochies gaan bezoeken en dan kan maar in elke parochie dat feest gevierd worden.

Onze scholen sukkelen met dezelfde problemen als in Nederland, waar ze de groepen in de klas kleiner willen maken en die tussenruimtes aftekenen op de grond. De helft van de kinderen wordt maar in ‘n klas genomen en de andere helft gaat maar buiten spelen, want ze zitten allemaal in ons hostel en kunnen niet zomaar gauw ‘n dag naar huis natuurlijk. Zij moeten terwijl ook bezig gehouden worden. Ook worden alleen maar de belangrijkste vakken aangeboden, zodat ze de drie verloren maanden moeten gaan inhalen. Maar of ze werkelijk de kleintjes van graad 1 volgende jaar naar graad 2 kunnen doorschuiven, dat betwijfel ik. Ze kunnen nog niet lezen en schrijven en de basis van het onderwijs zal dan maar altijd zwak blijven denk ik.

Ik zou dit jaar mijn vakantie naar Nederland genomen hebben in Julie en Augustus maand en als ik dan terug was, zou ik met pensioen gegaan zijn, want andere mensen zouden intussen mijn werk overgenomen hebben.

Nu heeft het coronavirus ook die plannen door elkaar gegooid en daarom heb ik onze Bisschop en onze provinciale overste P. Franciskus Swartbooi maar gevraagd om tegen het einde van dit jaar maar te kunnen aftreden als parochiepriester en ook de verantwoordelijkheid van de twee hostels van Cambridge en Witkrans af te kunnen geven. Met 75 jaar moet je eigenlijk al als ‘priester in bevel’ terug treden en de verantwoordelijkheid afgeven. De bisschop had mij gevraagd om dit zelf maar aan mijn medebroeders mee te delen en dat heb ik bij de laatste vergadering gedaan. Ik wil graag in Namibia blijven en nog graag ‘n beetje helpen waar ik kan, maar ik wil ook niemand in de weg lopen. Ik wil ook een dag hier in Namibia begraven worden waar ik de meeste jaren van mijn leven doorgebracht heb.

Onze drie studenten zijn terug gekomen van de Ivoorkust en moeten nu ‘n hele week in quarantaine zitten in het hotel in Windhoek. Zij zullen in Januarie in Pretoria hun studies verder gaan maken onder leiding van P. Gavin Atkins als hun scholastikaatsmeester. Hij was de laatste tijd in de parochie in Rehoboth werkzaam. Hij is vanaf Junie vervangen door 2 priesters van de O.M.I. kongregatie van het Aartsbisdom Windhoek, die het pastorale werk van Rehoboth met zijn buitenstasies overgenomen hebben.

Wij hebben nu al drie keer 500 eendagkuikentjes groot gemaakt in Witkrans. Na 6 weken dag en nacht eten, zijn het echte plofkippen geworden van ongeveer 2 kg gewicht. We hebben nu al enige ervaring en we moeten de koudste periode en de warmste periode maar niet gebruiken, zodat er niet teveel verloren gaan. Het is geen rijkmakende bezigheid, want ze vreten de oren van jouw kop af, kan je maar zeggen. Ons diaken Petrus Afrikaner zal namiddag nog 100 bevroren kippen komen brengen. Hij zal zeker nog 500 kuikentjes gaan bestellen voor de grootste hitte van de zomer gaat komen.

Dit was maar weer het laatste nieuws. Hartelijke groeten en kruip maar ‘n beetje weg voor dat lelijke coronavirus en blijf gezond en tot de volgende maand.
P. Martin