© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Mei 2020

Het is maandag 4 Mei en dit is ‘n openbare vakantiedag: Cassinga Dag! Het is de gedachtenis aan de dag, dat Suid-Afrikaanse troepen ‘n vluchtelingen kamp van Swapo gebombardeerd hebben. Het was kort voor de onafhankelijkheids wording van Namibia in 1990. De meeste slachtoffers waren vrouwen en kinderen van de Swapo strijders, die over de grens in Angola waren en in Namibia de Suid-Afrikaanse troepen aanvielen. Elke jaar wordt dit nog herdacht, maar dit jaar is dit nog net in de lockdown periode van de coronavirus en mag dit niet groots gevierd worden.

Het is ‘n prachtige dag met ‘n stralende blauwe hemel. Het was maar 13 graden in de nacht, maar nu is het rond 28 tot 30 graden. Dit is de mooiste tijd om vakantie in Namibia te komen maken. Maar de grote inkomstes van het buitenlandse toerisme vallen helemaal weg, want niemand van het buitenland kan over de grens komen. Elkeen die Namibia inkomt, moet direct twee weken in quarantaine gaan. Maar elke land heeft maar dezelfde regulasies. In Europa zijn jullie ‘n beetje eerder begonnen met het coronavirus en in Nederland was de provincie Noord Brabant het brandpunt. Bijna mijn hele familie zit daar, maar dit lijkt dat zij zich allemaal mooi aan de regulasies houden, zodat het coronavirus nog niet kon toeslaan.

Onze scholen en hostels zijn in Maart al gesloten en de onderwijzers zijn vorige week weer voor de eerste keer bij elkaar gekomen. Zij gaan nu ‘n soort programma uitwerken om de kinderen hun leerprogramma door de post aan te sturen naar de farms van de boeren en ook naar de tuislanden, waar de kinderen wonen die bij ons in het hostel opgenomen zijn. Voor de studenten van de universiteit wordt natuurlijk van Internet en Skype gebruik gemaakt, maar voor de lagere school is dit natuurlijk onmogelijk. Heel veel arme ouders hebben nog niet eens televisie in hun pontoks.

Wie wil ‘n paar kippen kopen van onze kippenfarm Witkrans? Half Maart zijn 500 eendag kuikentjes aangekocht. Ongeveer 35 hebben de reis niet overleeft, maar die zullen bij de volgende aankoop vergoed worden. Ze zijn voor ND 9.- per stuk aangekocht en na 6 weken moesten zij geslacht worden, nadat zij voor ND 16.000.- kost opgegeten hebben. Maar nu we hebben ‘n groot probleem, omdat de kinderen van onze hostels niet daar zijn om ze op te eten. Ik heb nu 200 bevroren kippen in onze diepvries zitten en ik ga maar elke dag kijken of de diepvries nog mooi werkt, zodat er niet ‘n groot kapitaal vleis verloren zal gaan. Als we die allemaal tot 3 Augustus moeten bewaren , moet ik nog dikwijls gaan kijken... Ik zal maar proberen om al enkele te verkopen intussen. Daar zijn geen hormonen ingespoten... het zijn eigenlijk gewoon scharrelkippen!
Ook ons tuinprojekt begint zijn vruchten te dragen en binnenkort worden de eerste rode bieten en de kleine rode worteltjes geoogst en weg gebracht naar Mariental om verkocht te worden.

Morgen begint de tweede periode van het Coronavirustyd en daar worden enkele toegevings gedaan en we kunnen weer naar de andere Regios bewegen zonder dat je papieren van ‘n dokter moet voorleggen. Ook zullen er weer meer winkels en bezigheden hun deuren kunnen openmaken. Ik zal dan deze week ook naar Mariental gaan en de medebroeders en de M.S.C. zusters weer eens bezoeken. Mijn telefoon is op het ogenblik ook onbruikbaar. Daar zit zeker ook ‘n virus in, zodat hij steeds vol blijft. Ik heb er alles uitgegooid, behalve de drie whatsapps van de familie, de kongregatie en de Divine worship. Maar ik kan hem niet gebruiken, want daar springt elke keer ‘n plaatjie: Update WhatsApp vanaf 24 April... 446 MB needed… maar zoveel ruimte heb ik niet. De ‘telefoondokter’ zal hem zeker moeten opereren om te zien of er misschien 'n ‘blinde darm’ uitgehaald moet worden, die niet meer zijn werk ordentelijk doet.

De kinderen zullen waarschijnlijk pas op 3 Augustus weer naar de scholen terugkeren. Hoe dit moet gaan in onze scholen en hostels is nog ‘n groot vraagteken. In Nederland geven ze elke kind mooi de ruimte en zullen maar tot 13 kinderen in ‘n klaskamer toegelaten worden. Maar waar moeten de andere kinderen gaan blijven? Wij hebben 236 kinderen in ons hostel. Zij passen net mooi in onze eetkamer in als ze met 12 of 14 aan een tafel zitten. Maar als daar 1 meter 50 tussen elke persoon moet zijn is dat ‘n hopeloze zaak natuurlijk. Ook onze slaapplekken voor de kinderen. Bij ons liggen de kinderen op beddens die op elkaar staan: een slaapt onder en de tweede slaapt 0.75 cm boven hem. De beddens staan zo, dat je er net tussendoor kan stappen. Ik hoop dat er tegen die tijd genoeg testmateriaal is, zodat alle kinderen getest kunnen worden, dat zij corona-vrij zijn en dat daar geen andere personen toegelaten worden die van buitenaf erin willen komen. En zolang er geen medicijn tegen dit virus gevonden wordt, kan je altijd weer aangestoken worden en alles kan weer van voorafaan begonnen worden…!

Zoals er nu zoveel onzekerheid bestaat, zal ik mijn vakantie maar zeker moeten uitstellen tot het einde van het jaar of anders misschien beter nog het volgende jaar. De Olympiese Spelen zijn ook al uitgesteld en zelfs de Tour de France moet al na het najaar schuiven waarschijnlijk en ook andere wielrenner toeren en voetbalwedstrijden en grote muziekfestivals... ze zien nog heel veel problemen die zullen komen opdagen als het gewone leven weer zal kan beginnen... Misschien zal het leven dan toch ‘n beetje anders geleefd moeten worden?

Dit was het maar weer voorlopig. Wees voorzichtig, biezonder de oudere mensen zijn blijkbaar in gevaar en daar hoor ik ook al bij zeker?

Hartelik gegroet en tot Junie maand. P. Martin.