© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Februarie 2020

Dit is vrijdag 7 Februarie en elke dag is het stralende weer. Meestal komen er in de namiddag wolken opzetten en dan hopen we, dat er weer kans zal zijn op ‘n regen of donderbui. Alles bij elkaar hebben we pas 43 mm regen gehad in Cambridge in ons hele regenseizoen. De afgelopen maand is er niets gevallen en de mooie gele bloemetjes zijn verdroogd en het beetje groene gras wat er opgekomen is, is al lang weer afgevreten. We horen dat het twee dagen geleden ook in het Zuiden van Namibia goed geregend heeft en in Gabis was de rivier mooi in vloed, wat zeker al ‘n paar jaren niet meer gebeurd is. Ook in het Noorden regent het soms heel goed en soms is er ook heel veel schade, dat de bomen omwaaien en zinkdaken afgewaaid worden door het stormgeweld wat met de regen samen komt. Daar zitten we natuurlijk ook niet op te wachten, maar we blijven maar hopen, dat we tot in Maart nog kans hebben, dat er misschien nog regen gaat komen...!!!

De kinderen zijn weer terug in de school en in het hostel. De kinderen van graad 7 zijn naar andere scholen gegaan en we konden dus 30 nieuwe kinderen voor graad 1 laten inkomen. Maar opeens waren er 11 kinderen meer als vorig jaar en we zijn nu bezig zelf maar 6 dubbelbeddens bij te maken en we hebben al 15 nieuwe matrassen aangekocht, zodat ze niet op de grond hoeven te liggen. We zullen nog meer nieuwe matrassen gaan bijkopen om de oude dunne matrassen van China te vervangen. Daar is geen Coronavirus in, maar die materialen zijn gewoon te zwak en te dun en houden het net ‘n paar jaren uit, voordat ze uit elkaar vallen. We hebben nu 237 kinderen in het hostel in Cambridge en 136 kinderen in Witkrans hostel.

Van 10 tot 15 Februarie komen onze drie Bisschoppen van Namibia bij elkaar voor hun jaarlijkse Bisschopskonferentie samen met de verantwoordelijken die voltijds aangesteld zijn. Op zondag 9 Februarie zal de officiele opening gaan plaatsvinden in Rehoboth. De Pauselijke Delegaat van Rome, die in Suid-Afrika woonachtig is, Nuncio Aartsbisschop Peter Bryan Wells, zal de hoofdcelebrant zijn en alle priesters en diakens van ons bisdom Keetmanshoop zijn speciaal uitgenodigd om ook aanwezig te zijn bij deze gelegenheid. Ik zou eigenlijk in Witkrans gaan kerk houden en ‘n span voetballers meenemen, zodat ze na de Mis voetbal zouden kunnen spelen met Witkrans se hostelkinderen. Maar dat moeten we nu maar verschuiven.

Ook de meisjes van Witkrans hebben al gevraagd om naar Cambridge te komen om netbal te komen spelen. Maar het jaar is nog niet om en daar komen nog wel gelegendheden.

Op vrijdag 31 Januarie hebben we onze medebroeder P. Joseph Ovis gaan begraven in Matjieskloof. Hij was vroeger ‘n broeder en onderwijzer geweest en hij is op 27-06-1969 priester gewijd. Vorig jaar heeft hij zijn gouden priesterfeest kunnen vieren. Het was ‘n heel grote mooie begrafenis met twee Bisschoppen en wel 40 priesters en diakens en evenveel zusters en de kerk was veel te klein, zodat er buitenkant ook nog ‘n grote schaduwtent neergezet was.

Einde Februarie moet ik weer mijn bloed laten onderzoeken voor mijn prostaatkanker. Als de P.A.S uitslag goed zal zijn, zal ik mijn vakantietrip naar Nederland ook gaan vastleggen. Ik wil in Julie en Augustus op vakantie gaan. Ik hoop, dat de Coronavirus se gevaarlijke ziekte dan ook onder kontrole is en dat je niet overal met mondkappies moet gaan rondlopen. In Maart word ik dan 79 jaar. Na mijn vakantie zal ik eerst gewoon terugkomen en verder gaan met mijn werk tot het einde van dit jaar waarschijnlijk...

Erge Motplaag kasty Namibie” staan in die Republikein krant. “Die erge motplaag, wat Namibiese boere bykans oral oor die land lastig val, is moontlik die van die Afrika-kommandowurm. Dit is ‘n ernstige pes wat in ‘n kort tydperk enorme skade aan weiding kan veroorsaak.” Dit was echt ‘n plaag van Egypte, leek het wel. Ze vlogen overal rond en in de avond, wanneer de lichten aangeschakeld werden, vlogen ze ook naar binnen. Ik denk, dat we binnenkort ook kunnen zingen: Daar zitten twee motten in mijn oude jas en die twee motten wonen daar pas... We zullen ze zeker met motballen moeten dood gooien.

Vanmorgen waren ‘n paar jongens al vroeg achter bij de schooltuin bezig om iets te zoeken. Ik ging ernatoe en vroeg wat ze daar zochten. Toen wezen zij mij het slangenspoor, dat ze volgden tot ons kippenhok. We hebben hem niet gevonden, maar je kan zien, dat zij elke klein ding raakzien. Ook zetten zij strikken of stroppen om kleine steenbokjes te vangen. Juist twee weken geleden heb ik zelf ‘n grote ram springbok in zo‘n strop gevangen. Ik reed naar Aranos met ‘n hostelmoeder die twee kleine kinderen bij de dokter moest brengen. Toen zagen we die grote ram springbok in ‘n strop heen en weer springen. Ik was bang, dat hij zou loskomen en ik was gauw bij hem om hem bij zijn grote horings vast te pakken. Gelukkig kwam de principaal van de school ook juist voorbij en die ging gauw terug naar huis om ‘n mes te halen.Ik was intussen boven op die springbok gaan zitten, want hij spookte met zijn sterke poten rond en probeerde mij af te gooien. Gelukkig werd er toen snel ‘n einde aan het gevecht gemaakt. Ik heb toen de bok geladen en hem thuis afgeladen en moest ook eerst andere kleren aantrekken voor ik naar het dorp kon gaan. De blauwe plekken zijn nu weer bijna helemaal verdwenen. Dit is zeker ook maar ‘n deel van mijn ‘pastorale werk’ in de parochie…
Heel veel groeten en maar weer tot Maart maand.
P. Martin