© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van September 2019

Dit is zaterdag 7 September en de wintertijd is nu voorbij en de lente is begonnen. We zien dit aan onze seringenbomen, die hun bladeren in de herfsttijd verliezen en nu mooi beginnen uit te schieten. Het was ook al niet meer zo koud in de morgen en in de middag gaan de temperaturen weer tot boven de 30 graden. Jammer dat het waarschijnlijk nog twee maanden zal gaan duren voordat de eerste regens zullen gaan komen.

De Republikein schrijft op 4 September: "Droogte wurg mens en dier.'' met ‘n foto van ‘n geraamte van ‘n koei. "Duisende dooie beeste, skape en bokke, lee graansuiers en byna 300000 honger mense is die gevolg van Namibia se ergste droogte in mensegeheuenis. Baie beeste is ondervoed en swak, dat hulle nie meer kan opstaan nie en boere moet hulle vee ophelp. Die waternood vererger ook en baie boorgate het reeds opgedroog of lewer baie min water.''

Het derde en laatste trimester van het schooljaar is weer begonnen op maandag 2 September en zal tot 29 November gaan duren. Dit was ‘n hele maand vakantie, maar nu is Cambridge en Witkrans weer vol leven. Elke zaterdag gaat onze voorman met de tractor en de sleepwagen hout in het veld zoeken om de kookpotten met hout te stoken. De elektriciteit van Nampower is zeer duur en daarom hebben we nu ook drie geysers op zonnekracht laten installeren met de zonnenpanelen. Ik heb juist door internetbanking de rekening van ND 70.000.- betaald aan de electricien in Aranos. We moeten tegenwoordig dit ook zelf doen, omdat de chequeboeken al maanden niet meer gebruikt worden.

Morgen op zondag 8 September hebben we de Eerste heilige Kommunie in Witkrans van 20 kinderen. Gelukkig heb ik ‘n grote hulp gekregen in Witkrans. Vanwegen mijn leeftijd van 78 jaar had ik al ‘n keer aan onze Bisschop Willem Christiaans gevraagd om werksverlichting. Maar omdat we te weinig priesters in ons Bisdom hebben is er nu ‘n getrouwde diaken Petrus Afrikaner naar Witkrans gekomen. Hij is ‘n gepensioneerde onderwijzer van Keetmanshoop. Zijn vrouw is ook ‘n onderwijzeres en zal tot einde van November in Keetmanshoop aan haar school les moeten blijven geven. Maar we hopen dat zij in deze maand ‘n vakante post in de buurt van Witkrans zal kunnen aanvragen. Hij zal het hele bestuur van de zending en hostel van Witkrans gaan overnemen. Op 29 September zal de Bisschop ook het sakrament van het Vormsel komen toedienen in Witkrans. Dit is dus ‘n drukke maand.

Op dinsdag 10 September komt P. Linus van Windhoek om alles te regelen voor het Caritasprojekt in Witkrans. We hebben verschillende quotasies aangevraagd over al de onkostes om de grote schuur om te bouwen. Hij wil ook dat dit kippenbedrijf ‘n gemeenschapsprojekt zal gaan worden, waarbij de hele gemeenschap van Witkrans betrokken zal worden. We willen beginnen met 500 eendag kuikentjes, die dan in 7 of 8 weken vet gemaakt zullen kunnen worden. Maar elke drie of vier weken laten we dan weer 500 nieuwe kuikentjes komen, zodat er elke 4 weken geslacht kan worden. Onze hostels zullen dan daar ook tegen afslagprijzen daarvan gebruik kunnen maken. Ik hoop, dat dit kippenprojekt dan nu ook direkt onder het bestuur van onze Diaken zal gaan vallen natuurlijk. Dit zal nog wel ‘n tijd duren totdat alles in bedrijf zal komen.

We hebben ‘n grote vergadering gehad van 23 tot 25 Augustus in Keetmanshoop. Van elke grote parochie, maar ook van elke kleine buitenstasie was ‘n afgevaardigde gestuurd. Het hoofdthema was: Baptised + Sent... Elke gedoopte christen is gestuurd om de Blijde Boodschap mee uit te dragen op zijn eigen plek. De Oktobermaand zal daar speciaal voor gebruikt gaan worden om in elke parochie of buitenplek allerlei aktiviteiten te gaan doen om uit reiken en hen aktief betrokken te maken.

Ik was vanaf Maart tot einde van Augustus onder behandeling van twee hormoonspuiten, die elk drie maanden mijn prostaatkanker hebben moeten onderdrukken. Mijn bloeduitslag van de PSA was zeer goed en daarom heeft Dr. Stellmacher mij aangeraden om maar eerst niets te doen. De hormoonspuit heeft ‘n slechte bijwerking, dat hij het beenderstel aantast en ‘n soort osteoperose veroorzaakt, zodat de beenderen bros worden blijkbaar. In November zal mijn bloed weer onderzocht worden en dan zal maar weer gekeken worden, wat er misschien gedaan zou moeten worden.

Dit was maar weer het belangrijkste nieuws. Hartelijke groeten en maar weer tot begin van de Oktobermaand.
P. Martin