© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Julie 2019

Het is zondag 7 Julie en ik ben juist terug gekomen van de H.Mis in Aranos. Alle kinderen zijn vrijdagmiddag naar huis gegaan voor ’n lange weekend en ze komen vanavond of morgenvroeg weer terug. Het is maar 3 tot 5 graden vannacht geweest en dit was zeer koud en dat was goed te zien ook in de kerk, die maar half vol was. Maar de kleine kinderen van de ‘Mama-Papa katechese’ waren wel daar en die hebben ’n mooie liedje gezongen voor de hele gemeenschap. Van hen waren zaterdag nog bij de sportsdag van onze kindertuin in Aranos om balletjes in ’n emmer te gooien en andere spelletjes.

Het is binnenkant in het priesterhuis 11 graden en ik zit met ’n dikke trui deze Nuusbrokkies te tikken. Ik heb de deur en de vensters al open gezet, omdat het buiten nu al warmer begint te worden, zodat de warme lucht naar binnen kan komen. Het wordt in de middag 20 tot 25 graden, maar het koelt in de avond dan weer snel af. De eerste 4 maanden zal er nog geen enkele kans op regen komen en de boeren zijn bezig om zelf met machienerie hout tot veevoer te versnipperen en daar worden peulen van kameeldoornbomen bij gedaan en mieliemeel en andere melasse om alles smakelijk te maken voor de koeien en om zo ’n kernkudde aan het leven te houden door de droogte heen tot in November waarschijnlijk...!

In Europa is het weer ook door elkaar en Junie was de warmste maand blijkbaar ooit en op de televisie heb ik al gezien, dat de mais en sommige weilanden al door de droogte beginnen te lijden van de droogte. Maar nu is daar weer verandering, maar in India is ’n geweldige hittegolf en die praten daar van 40 tot 50 graden...

De Caritasgroep heeft het tuinprojekt in Witkrans goedgekeurd, maar wacht nog voor financiering vanuit Duitsland om het pijpensysteem aan te leggen met drupbesproeing en met sproeiers. Maar intussen hebben ze onze grote schuur ook goedgekeurd om daarin hokken te maken voor ’n kippenprojekt. Het moet ’n ‘Community project’ worden, zodat de hele gemeenschap daarmee samenwerkt. Natuurlijk kunnen maar twee personen de kleine kuikentjes verzorgen, maar we hebben met de gemeenschap gesproken en zij zullen door ’n kleine maandelijkse bijdrage gaan deelnemen aan de twee projekten. Die paar mensen die voltijds bij de projekten betrokken zullen zijn, moet eerst ’n kleine geldbijdrage krijgen voor hun families.

We willen misschien met 500 eendagskuikentjes beginnen. De andere mensen kunnen gewoon aangaan met het werk bij de boeren, waar zij werkzaam zijn, maar zullen dan wel gaan delen als de kippen groot genoeg zijn om eieren te gaan produceren, of om als ‘plofkippen’ in 7 weken tijd opgekweekt te worden voor de slacht. We hebben al met 3 jongmannen bij ’n workshop gehoord, dat het alles niet zo eenvoudig is. Daar moet op geregelde tijd medicijnen toegediend worden in het water of iets gespoten tegen oogziekte. We schrikken bijna terug van de eierproduktie, als je elke dag 500 eieren moet gaan verwerken. De afstanden zijn te groot om ’n paar duizend eieren naar de hostels weg te brengen, want de benzienekostes zijn veel te hoog en om al die eieren aan onze eigen twee hostels en de kleine gemeenschap te geven, zal hun bloed verstoppen met cholesterol...! De slechte politici zitten te ver weg om ze met rotte eieren te bekogelen..., als we niet meer weten waar we de eieren moeten kwijtraken. Daarom denken we nu al eerder daaraan om maar die plofkippen te gaan produceren. Kippenvlees wordt graag gegeten en die kan je levend vervoeren tot de plek waar je ze wil brengen. De eieren zijn in de zomer klaar gekookt als ze op de plek van bestemming aankomen zonder koelgerieven. We zullen twee personen naar zo’n kippenbedrijf sturen om minstens twee weken ervaring te gaan opdoen, voor ze zelf daarmee beginnen.

Vanmiddag is daar ’n heel spannende wedstrijd tussen de Nederlandse voetbaldames die al kampioen zijn in Europa en nu tegen Amerika moeten spelen en zij waren al wereldkampioen... we hopen maar op: Oranje Boven ...!!! Heel veel groeten en tot begin van Augustus. Alles van die beste.
P. Martin