© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Februarie 2019

Dit is vandaag 6 Februarie en daar is weer 'n hele maand voorbij gegaan zonder dat het geregend heeft. Net hier en daar in het noorden 'n donderbui en ook wij hebben in deze Januarie maand twee keren 6 mm regen gekregen. Maar dit zijn net druppels op 'n gloeiende plaat en dit helpt niets voor het veld. We zouden eerst 30 tot 40 mm moeten krijgen en dan helpt elke mm regen die dan daarop het gras laat verder groeien. Daar zijn weerprofeten die 'n groot rampjaar voorspellen. Maar daar is ook 'n weerprofeet die twee dagen geleden in de krant schreef dat Februarie en Maart misschien toch nog regen zullen gaan geven. In Suid-Afrika is de mond en klauwzeer uitgebroken en daarom kan ook geen vee uit of ingevoerd worden.

We hebben 'n mooie weekend in Witkrans gehad van 2 tot 4 Februarie. De kinderen van het hostel waren die naweek naar huis en zodoende konden we de hostels gebruiken om ongeveer 75 personen huisvesting te geven. Daar waren 10 personen van elke buitenplek rond Mariental uitgenodigd. De meeste waren jongeren van 25 tot 50 jarigen. Daar waren ook enkele ouderen bij die ook nog graag jong van hart willen blijven en daarom ook deel van de groep willen zijn. Twee getrouwde diakenkandidaten en 'n priester kwamen de kursus aanbieden in Witkrans. Zij zijn aangesteld om door het hele bisdom te gaan en alle plekken de kans te geven om de pastorale vernieuwing te leren kennen. Ook worden er vragen gesteld, waarom  geloviges de kerk verlaten en naar de Pinksterkerken lopen? De kerk zal meer moeten gaan uitreiken en niet alleen het kleine groepje geloviges aan het leven proberen te houden en de gebouwen mooi te onderhouden. De kerk zal weer meer moeten gaan uitreiken naar de mensen, hen bezoeken en verwelkomen in de kerk. Ze moeten zich gaan thuisvoelen en meer betrokken gaan voelen, dat zij samen de kerk zijn van levende stenen, die elkaar aanvullen en zieken en armes bezoeken en helpen en bijstaan. De H.Geest moet meer ter sprake gebracht worden in woord en gezangen en prediking.

De schoolkinderen hebben in het eerste trimester altijd hun sportkompetisies. Vorige week heeft Cambridge school zijn eigen sportdag gehad en hebben zij de beste atleten al uitgekozen. In deze week zal Cambridge  zijn beste atleten naar Aranos brengen en daar moeten ze met de andere scholen atletiek gaan doen. Ze worden natuurlijk in leeftijd gesorteerd. Uit deze scholenkompetisie zullen dan weer de beste atleten naar Mariental gebracht worden, waar de bestes van de hele Regio van Mariental uitgesorteerd worden. Later komen dan de verschillende Regios in Windhoek bij elkaar om dan later voor de Olympiese Spelen te gaan voorbereiden...!!! Maar het vervoer van de kinderen is 'n groot probleem omdat geen mensen of kinderen op 'n vrachtwagen vervoerd mag worden. We konden vroeger 80 tot 100 kinderen op onze vrachtwagen naar Aranos brengen. Het is ook maar 10 km. Maar toen 'n algemene verbod afgekondigd is, hebben we geprobeerd om 4 rijen met zitplekken op de vrachtwagen te laten maken en 'n overkapping, zodat de kinderen moeten zitten. Maar de transport beheerders waren vastbesloten: 'n vrachtwagen blijft 'n vrachtwagen, wat je daar ook al veranderingen aanbrengt. Nu moeten we maar met ons kleine vrachtwagentje van een ton de kinderen vervoeren. Daar is 'n kap op en je kan niet zo gemakkelijk zien hoeveel kinderen opgeladen zijn. Offisieel mag je maar 6 personen op zo'n bakkie opladen. Maar daar gaan ook 15 kinderen op als daar geen padblokkade van politie is.

Elke jaar laat ik mijn bloed onderzoeken, nadat ik ongeveer 8 jaren geleden 'n prostaatoperatie gehad heb. Dit jaar was de PSA heel hoog en de huisdokter stuurde mij naar Windhoek voor onderzoek naar de dokter die ook  die  prostaatoperasie gedaan had. Zij heeft 'n cystocopy en 'n prostaatbiobsy gedaan. Dit heb ik op de rekening gezien. Dit wordt onder volledige narkose gedaan. De uitslag zal binnenkort zeker gaan komen.
Omdat er ook 'n scan gemaakt is, hebben ze nog 'n andere ontdekking gedaan. Daar is 'n bloedballonnetje ontdekt van 5.2 cm doorsnee op 'n bloedader. Ik denk dat ze dit  aneurysme noemen. Ik wacht eigenlijk op de dokter se oproep, of hij mij zal gaan opereren. We moeten maar afwachten.We zeggen hier altijd :  Alles sal regkom.
Dit was maar weer het laatste nieuws. Hartelijke groeten allemaal en tot de volgende maand. P. Martin.