© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Januarie 2019

Dit is zaterdag 5 Januarie en de eerste week van het Nieuwe Jaar 2019 zit er weer op. Ik wil allemaal nog eens ’n keer alle voorspoed en gezondheid toewensen.

Wij hebben mooie Kerstdagen gevierd in de parochies, maar toch waren de feestdagen ’n beetje ’getemperd‘ door het overlijdingsbericht van mijn zwager Ad van Gils. Hij heeft in 2017 nog zijn gouden huwelijksfeest kunnen vieren. Na ’n kort ziekbed in 2018 is hij op 29 Desember begraven. Terwijl hij in Nederland begraven werd, begon ik met ’n huwelijksfeest op ons buitenstasie Gochas, 180 km van Cambridge. Ik heb hen daarvan verteld en dan voel je toch echt wel wat hartzeer dat je niet bij de familie daarbij kan zijn, omdat je mekaar se ondersteuning nodig hebt.

Wij wachten nog altijd op de eerste goede landsregens. Hier en daar zijn vooral in het Noorden enkele goede buien uitgezakt, maar op de meeste plekken heeft het maar ’n paar kleine buitjes geregend, zoals ook bij ons: 4 mm en 6 mm. Dat zijn net druppels op ’n gloeiende plaat geweest en toch zijn bosjes daarvan groen geworden. De weerprofeten waarschuwen de boeren in het noorden reeds dat dit jaar mogelijk ’n rampjaar van droogte zal worden. Soms zijn er hele mooie wolken, maar dan blaast de zuidenwind weer alles weg en zijn daar enkele donderslagen en ’n stofstorm en daarna is alles weer voorbij. Gisteren zag ik bij het weerbericht, dat in Oostenrijk de wegen onbegaanbaar zijn vanwege de diepe sneeuw en de storm... ’n meter diep ligt de sneeuw. Wij zouden dat metertje goed kunnen gebruiken en de aarde zou dan ook ’n beetje kunnen afkoelen. Het veld in Namibia wordt nu droog en kaal en bruin... en op plekken is daar echt niets meer om te eten voor de dieren. Maar in Februarie en Maart kan het soms ook nog beginnen met regenen en zo blijven we maar hopen.

Op dinsdag 8 Januarie worden de hostelkinderen weer gebracht voor het begin van het nieuwe schooljaar en op 9 Januarie begint dan de school. Dit duurt altijd ’n paar dagen voor de laatste weer terug gekomen is.
Morgen is het Driekoningendag en ik zal om 09.00 uur de H.Mis houden in Aranos. Daarna rij ik naar Witkrans om nog enkele geldzaken af te handelen en afspraken te maken met de arbeiders in het tuinprojekt. Daarna rij ik verder naar Mariental, waar ik nog ’n man zal opladen en dan rij ik verder naar Keetmanshoop. Langs de weg zullen we nog twee lifters van Gibeon opladen, die ook naar Keetmanshoop gaan. In Keetmanshoop zal ’n belangrijke workshop aangeboden worden door ’n paar mensen van Kaapstad: Alpha training Week. De volgende 5 jaren zal in ons bisdom van Keetmanshoop daarmee gewerkt gaan worden en daarom worden nu eerst de priesters en enkele jeugdiges uit de pastorale Streken maar hiermee bekend gemaakt. Dit zal tot zaterdagmiddag duren.

Onze Bisschop Willem Christiaans heeft nu officieel op 31 December 2018 afgekondigd dat P. Joseph Kunjaparambil M.S.F.S. de Vicaris Generaal van het Diocees Keetmanshoop zal zijn. Hij is vanaf 1 Januarie 2019 aangesteld. Hij is ‘n priester van die Missionarissen van Fransciskus van Sales van India, die ook al heel wat jaren in ons Bisdom werkzaam zijn.

Na ‘n korte kerstvakansie gaan we volgende week weer verder met ons tuinprojekt in Witkrans. De waterproblemen zijn nu opgelost en de nieuwe motor schakelt zichzelf elke keer weer aan als het water in de waterbassin weer ’n meter gezakt is. We hebben er ’n nieuwe pijp langs gelegd, die het water van de waterbasin naar de huizen, klaskamers en hostelgebouwen moet brengen. Die pijp was ook al heel veel keren opgelapt en de wortels van de prosopis kruipen dan daarin en blokkeren het water. Nu moet de tuin nog schoon gemaakt worden, maar het grootste werk is klaar. Alle dode bomen zijn eruit gesleept en de takken zullen voor het hostel gebruikt worden om de kost te koken en elektriciteit te sparen. Nu gaan we ook de heining nog hernieuwen en dan is alles klaar om Caritas te laten inspringen!

Het is elke dag rond de 35 graden en de wind verdwijnt in de avond en wil er ook geen koelte in het huis inkomen. Het blijft dan ook 28 of 29 graden. Stuur voor ons regen in enige hoeveelheid, want ons land droogt uit en wij ook.
Hartelijke groeten en maar weer tot volgende maand Februarie, P. Martin.