© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Augustus 2018

Dit is vrijdag 3 Augustus en dit is prachtige weer. In de nachten blijft het nog 'n beetje koud, maar rond de middagtijd is het 25 tot 30 graden. Het hele veld is echter grauw en verdord en bijna alle soorten bomen en struiken hebben door de wintertijd hun blaadjes verloren en de schapen en geiten zoeken nu die blaadjes. Het lange droge gras wordt door de koeien nog gegeten, maar die moeten zoutbijvoer krijgen, zodat dat droge gras beter verteerd kan worden en ze worden toch mager.

De echte wintermaanden Junie en Julie zijn gelukkig voorbij. Daar waren nachten bij waar ik wollen sokken aangetrokken heb en 'n rubber waterbottel met warm water in mijn bed gelegd heb om mijn voeten warm te maken. Ik was voor mijn revalidasie na mijn rugoperasie 'n paar weken in Rehoboth en daar hebben 'n paar goede moeders mij die dingen komen aanbrengen, want het was soms rond het vriespunt.

Dit is nu ongeveer 8 weken geleden na mijn rugoperasie en alles is goed volgens plannen verlopen en ik ben weer 10 dagen terug in Cambridge. Ik heb mijn boekhouding weer op datum gebracht en ik ben bezig om mijn koffer te pakken om op vakantie te gaan. Op maandag 6 Augustus vlieg ik weg uit Windhoek om twee maanden in Nederland vakansie te gaan maken. Op 7 Oktober zal ik weer terugkomen. P. Benno van Schalkwijk zal mij vervangen, zoals hij dit ook de laatste 7 weken gedaan heeft.

Op 17 Augustus begint de vakansie van de kinderen. Op 3 September komen zij dan terug voor het laatste trimester, dat tot 30 November duurt en daarna begint de grote zomervakansie.

Deze maand zal er 'n grote bijeenkoms in Keetmanshoop gaan plaatsvinden. Onze nieuwe Bisschop Willem Christiaans roept alle priesters, alle voorzitters van de pastorale raden van elke parochie bij elkaar en ook van alle buitenplekken. Ook vertegenwoordigers van de jeugd uit de verschillende streken en van de verschillende kongregaties de oversten of hun vertegenwoordigers. Daar zal zeker gepraat worden over de toekomst en het programma zal binnenkort aan iedereen uitgestuurd gaan worden.

De Regering heeft weer op het laatste moment het geld voor het afgelopen trimester komen betalen. Ook het onderhoudsgeld voor de schoolgebouwen hebben ze betaald, zodat we ongeveer alle onkostes daarmee kunnen betalen. Overal wordt geklaagd, dat de Regering net 'n gedeelte betaald van wat er eigenlijk nodig zou zijn. Ook de ziekenhuizen hebben te weinig voorraden aan medisijnen en verbandmateriaal dikwijls.

Het Span van de Neokatechumenen van Zambia is 'n maand op bezoek geweest bij de bestaande groepen in Rehoboth, Keetmanshoop, Tses, Witkrans en Aranos. Ze hebben overal weer wat nieuwe leven ingeblazen en daar zullen twee studenten in hun vakansietijd naar Namibia komen om ook in Witkrans en Aranos liederen met guitaar te komen leren, zodat zij zichzelf in de toekomst met guitaar zullen kunnen begeleiden.

Ik heb 'n 'hacker' of inbreker in mijn computer gehad. Hij wees in zijn email, dat hij mijn oude paswoord in handen had. Hij schreef, dat ik niet moest proberen om uit te vinden wie hij was, want hij had toch alle sporen totaal uitgewist.. Hij wilde net maar ND 1000,- en dan zou hij mij met rust laten. Hij dreigde mij, dat hij aan alle adressen van familie en bekenden pornografie zou gaan aansturen. Hij gaf mij een dag tijd om te betalen. Dit was ik niet van plan en ik heb mijn oversten ingelicht van deze gebeurtenis. Die zeiden mij ook om totaal geen antwoord daarop te geven. Wel heb ik mijn paswoord veranderd en bij Telecom geregistreerd. Laatst had ik mijn emailadres veranderd en ook mijn paswoord om aan te passen bij mijn slimfoon. Maar toen was mijn paswoord niet door Telecom geregistreerd en misschien dat daar de fout gekomen is. Dit is nu ongeveer twee weken geleden en ik heb niets meer van hem gehoord na zijn dreigbrief, maar zou er wel iets komen, dan bent U ingelicht en gooi die email maar in de prullenbak. Hij noemt zichzelf : Gretta Liest.

Vanmorgen ben ik nog gauw een koe gaan schieten, zodat er nog gauw wat vleis is voor de kinderen in Witkrans en Cambridge voor de vakantie begint. Volgende week loop ik in Nederland rond‚ onvoorstelbaar.

Ik kijk uit naar de vakantie en zeg voor velen : Totziens in Holland. De Nuusbrokkies van September zullen zeker maar gaan uitvallen. Hartelijk gegroet vanuit Namibia en tot de Oktober Nuusbrokkies. P. Martin.