© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Julie 2018

Dit is dinsdag 3 Julie en ijselijk koud. Mijn slimfoon zegt, dat het een graad onder nul is hier in Rehoboth. Dit koude front van Kaapstad was al aangekondigd en in het zuiden rond Karasburg is het zeker nog enkele graden kouder. Overdag zal het zeker ook maar tot 18 of 20 graden worden.

Ik wil nu maar in het kort 'n verslag geven, waarom ik nu de laatste drie weken in Rehoboth ben. Nadat de dokter mij twee maanden met pijnpillen geholpen had om mijn rugklachtes weg te nemen, heeft hij 'n scan laten nemen. Toen is daar besloten om wel 'n rugoperatie te doen. Op dinsdag 12 Junie ben ik in Windhoek in de namiddag in het ziekenhuis opgenomen. Op woensdag 13 Junie geopereerd. Op zaterdag 16 Junie ben ik met de ambulance naar Rehoboth gebracht naar ons ziekenhuis in Rehoboth. Tot maandag 25 Junie ben ik het in het ziekenhuis verzorgd en de krammetjes zijn eruit gehaald en toen ben ik overgetrokken naar het priesterhuis, dat langs het ziekenhuis ligt. De physiotherapeut in Windhoek had mij al 'n handleiding gegeven met voorschriften en oefeningen, die de eerste 10 weken na de operatie gedaan moeten worden. Maar na 3 of 4 weken kan je weer beginnen met 'n auto te besturen. Maar ook wordt gewaarschuwd om in het begin maar alles net 10 minuten of 15 minuten te doen: lopen, zitten en staan... altijd maar weer even afwisseling te doen, totdat je weer tot 45 minuten mag stappen. Ik voel zelf, dat dit nodig is. Maar de tijd voor mijn vakantie naar Nederland komt er ook aan en die heb ik willen vastleggen op Augustus en Septembermaand. Ik heb gister 'n emailtje naar het reisbureau gestuurd en vanmorgen was er al bericht, dat zij 'n kwotasie zullen uitwerken voor 'n trip voor die twee maanden. Ik zal dan de laatste twee weken van deze maand maar gebruiken om de lopende geldzaken bij de twee hostels te regelen met Vdr. Benno, die mij op het ogenblik vervangt. Hij kan net verder gaan om mij te vervangen voor de vakantietijd in Nederland.Hij heeft nu juist opgebeld om te zeggen, dat alles goed gaat en dat er geen problemen zijn.

Rehoboth se naam was in de krant van de Republikein van vrijdag 29 Junie: "Varkgriep breek uit. Die virus is op Rehoboth aangemeld, waarheen 'n span van die Ministerie reeds gestuur is om die omvang van die moontlike uitbreking te bepaal. Daar is 5 pasiente van tusse 6 maande en 45 jaar oud.Luidens die Wereldgesondsheidsorganisasie (WHO) sluit die simptome van die siekte onder meer: hoe koors, duiseligheid, verwarring of erge liggaamlike verswakking, ontwatering en kort asem in. Een persoon daarvan is nu gestorven".

Het Neokatechumenespan uit Zambia komt morgen op 4 Julie in Windhoek aan: Elizabeth en Vdr. Manolo en 'n priesterstudent. Zij hebben 'n voorlopige programma gestuurd om de verschillende groepen in Rehoboth, Witkrans, Aranos, Tses en Keetmanshoop te gaan bezoeken. Zij zullen weer op 30 Julie terug naar Zambia vliegen. Ook twee priesterstudenten zijn begonnen met 'n trip om alle jeugdgroepen te bezoeken in de verschillende zendings en om hen aan te moedigen. Op 18 Julie zullen zij in Aranos komen.

Ik ben blij dat Nederland niet meegespeeld heeft in Rusland. Ik geloof niet, dat zij veel hadden kunnen presteren tegen deze spannen, die allemaal heel goed waren en dit zou slecht geweest zijn voor mijn zenuwen, want je wil dan toch, dat ons eigen span moet winnen.Het ene span heeft 'n beetje meer geluk gehad als het andere span. Maar ze waren allemaal goed, kan je maar zeggen.

Verder gaat hier alles goed. De Staat is nog altijd in grote geldmoeilijkheden en ze sukkelen weer om dit trimester se hostelgeldden te betalen. Daar zal zeker op het einde van het jaar weer met de regering samensprekings gevoerd moeten worden voor het volgende jaar.

Mijn nieuwe emailadres is: vdavoird41@gmail.com
Hartelijk gegroet nog vanuit de 'lappenmand', maar bijna weer helemaal de oude terug in het verkeer van elke dag. P. Martin.