© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact
*******
Brisson

De rubriek citaat van de maand is in 2012 gewijd aan de zaligverklaring van Louis Brisson.

Internationale links over de zaligverklaring
. Franz Sales Verlag
. Louisbrisson.org

Louis Brisson zaligverklaring 22 september 2012 Troyes, Frankrijk


Louis Brisson zaligverklaring 22 september 2012 Troyes, FrankrijkOp 22 september 2012 vierden we de zaligverklaring van de stichter van de congregatie, Louis Brisson, in de kathedraal van Troyes en in de openlucht van Plancy, zijn geboorteplaats. Een Nederlandse delegatie van Oblaten van Franciscus van Sales en leden van de salesiaanse familie woonde de plechtige feestelijkheden bij. Er is een speciale pagina aangemaakt voor de foto's. Tijdens het afsluitende symposium in het moederhuis van de zusters Oblatinnen in Troyes beleefden we de première van de film over Louis Brisson. Deze DVD is te bestellen via onze website.

Louis Brisson
  **************
Dit beeld van Louis Brisson is gemaakt door beeldend kunstenaar Dik Kompier, die eerder een werk maakte over Franciscus van Sales en Jeanne de Chantal. Kompier woont in Leiden en is al langere tijd geboeid door het gedachtegoed van Franciscus van Sales. Het beeld, gemaakt ter gelegenheid van de zaligverklaring van Louis Brisson op 22 september 2012, is van gebakken klei en daarna geglazuurd.
Louis Brisson   Louis Brisson draagt in zijn ene hand het Directorium, onze leefregel. Er staat Vivat Jesus op. In de andere hand draagt hij een rol bouwtekeningen, met als opschrift Saint Bernard, de naam van zijn eerste en grootste bouwwerk, een school met klooster en kapel voor zijn Oblatenstichting in 1869.
© foto's: Annemiek Vendel, u mag de foto's niet gebruiken zonder toestemming. Klik op de foto's om te vergroten.
**************

Van eerbiedwaardig naar zalig


:ouis Brisson* 19 december 2009    Paus Benedictus heeft zijn handtekening gezet onder een plechtig document waarin onze stichter Louis Brisson door de kerk wordt erkend als Eerbiedwaardig. Jarenlang is er een zorgvuldig onderzoek gedaan naar de levenswandel van Louis Brisson. Een college van kardinalen en bisschoppen heeft dit onderzoek goedgekeurd en de paus heeft dat bevestigd. Daarmee is de belangrijkste stap gezet voor zijn Zaligverklaring.
Wij kijken daar, als nuchtere Nederlanders, wat laconiek naar. Maar vele medebroeders en medezusters over de hele wereld zullen dit feestelijk vieren.
De volgende stap zal pater Brisson zelf moeten zetten! Hij zal een wonder moeten doen om zalig verklaard te kunnen worden. Laten we hopen dat er mensen zijn die zoveel vertrouwen hebben in pater Brisson dat ze hem uitdrukkelijk vragen om zo'n wonder. Pater Brisson zelf was een nuchter mens. Je zou je kunnen afvragen of hij wel zalig verklaard wil worden. Als hij het doet, doet hij het niet voor zichzelf, maar voor ons, zijn Oblaten en Oblatinnen, om onze congregatie te promoten en om ons duidelijk te maken dat heilig worden haalbaar is! [Dirk koster osfs]

Louis Brisson* 10 februari 2011    Een stap voorwaarts in de zaligverklaring van onze stichter Pater Louis Brisson: Onze generale overste, pater Aldino Kiesel osfs, bericht dat de commissie van artsen de wonderbaarlijke genezing heeft bevestigd, op voorspraak van pater Brisson, van een jongetje in Ecuador.

* 19 december 2011    Paus Benedictus XVI heeft zijn handtekening geplaatst. We verwachten op 22 september 2012 de zaligverklaring van pater Louis Brisson, de stichter van onze congregatie. Het nieuws is bekend gemaakt precies 171 jaar na zijn priesterwijding.