© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van September 2017

Op zondag 3 September is onze zomertijd begonnen en hebben we onze horloges en klokken 'n uur naar voren gezet, zodat we weer gelijk lopen met Zuid-Afrika. Dit is nu onze lentetijd met temperaturen van rond de 10 graden in de nacht tot 30 graden op de middagtijd: 'n blauwe lucht met 'n heerlijk zonnetje, dat nog niet te warm wordt.

We hebben vrijdag 1 September juffr. Kathleen Duggan begraven in Keetmanshoop. Zij was 45 jaren secretaresse van het Bisschopskantoor geweest. Zij heeft drie bisschoppen en twee administrators overleefd en is op de gezegende leeftijd van 96 jaar gestorven. Net de paar laatste weken was zij ziek geweest en was bij de M.S.C. zusters in het Hospice opgenomen.

Toen we in de namiddag koffie dronken om weer huis toe te gaan, kwam juist 'n ander doodsbericht binnen van Suid-Afrika: P. Wim Tijssen is in de voormiddag overleden bij 'n epileptiese aanval. Juist de dag van tevoren was hij nog bij 'n dokter in behandeling geweest. Zijn broer Toon en Gerda zouden hem op 14 Sept. komen bezoeken, zoals zij dat al verschillende jaren doen. Nu hebben zij hun reis kunnen verschuiven, zodat zij op dinsdag 12 Sept. daar ook kunnen bij zijn. Ik ga ook naar de begrafenis natuurlijk. Op zondag zal ik eerst in Aranos kerk houden en daarna na Keetmanshoop toerijden. Op maandag zal ik dan met onze administrator Willem Christiaans naar Vredendaal toerijden en op dinsdag is de begrafenis in Rietpoort, waar ook al 4 Nederlandse medebroeders begraven liggen. De afstand van hier is ongeveer 1200 km denk ik.

Op donderdagavond zijn twee jongmannen in het noviciaat in Windhoek opgenomen. Broeder Elvin is al 'n paar jaren bezig met de opleiding van verpleegpersoneel voor ziekenhuizen en Broeder Levy is in China voor dokter gaan studeren en heeft zijn doktersgraad gekregen en is nu ook in Windhoek aangesteld. Broeder Alfred heeft in Pretoria zijn eerste geloftes afgelegd en afgelopen Augustus zijn 6 studenten naar Benin vertrokken om daar hun noviciaat te gaan maken en misschien ook hun verdere opleiding. Dit lijkt nu dat er weer groei is in onze kongregatie in Afrika. De oude 'missionarissen' zijn aan het uitsterven. P.Walter Desa is ook met 82 jaar op vakansie gegaan en heeft nu besloten om maar in Amerika bij zijn medebroeders aan te sluiten.

De onderwijzers zijn vandaag weer terug gekomen en morgen op 5 September begint weer de school voor het laatste trimester tot 5 December. Begin Oktober zal er 'n belangrijke vergadering gaan plaatsvinden met de principalen van de scholen waar hostels aan verbonden zijn en ook de matrones van de hostels en de Biskoppen en Administrator en de betrokken priesters. Het Departement van Onderwijs heeft maar de helft van de subsidie aan de hostels uitbetaald, maar zij heeft beloofd om wel huurgelden te gaan betalen voor het gebruik van de kosthuis gebouwen. Als ze ons het geld voor de klaskamers en de hostelgebouwen gaan uitbetalen en zeggen, dat we dat geld ook kunnen gebruiken voor de kost van de hostelkinderen, kunnen we misschien wel volgende jaar verder gaan met de hostels...

De 15 computers zijn aangekocht en de firma heeft ze op internet komen aansluiten. Daar zijn 6 lange tafels in het bibliotheek- gebouw gemaakt, waarop de elektriciteit is aangesloten, zodat 36 kinderen daar kunnen zitten. Voorlopig zullen ze met elkaar moeten wisselen om aan de beurt te komen natuurlijk. Alles bij elkaar komt het gouden Jubileums projekt op ongeveer ND 150.000.-. Nogmaals allemaal hartelijk bedankt voor de grote bijdrages bij mijn Gouden Priesterfeest.

Verder gaat hier alles goed. We zullen maar niet verlangen naar de grote Moesson regens van Azie of naar de grote overstromingen in Texas om ons woestijnland weer groen te laten worden, maar stuur gerust wat wolken naar ons, zodat in Oktober de eerste regenbuien zullen kunnen afkomen na zes maanden droogte.

Hartelijke groeten vanuit 'n droge vale Namibia
P. Martin