© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Oktober 2017

Nuusbrokkies Namibia Nuusbrokkies Namibia
Nuusbrokkies Namibia Nuusbrokkies Namibia

Dit is maandag 9 Oktober en de zon staat al hoog en er is geen wolkje aan de lucht. Maar er staat 'n koude windje en mijn slimfoon zegt dat het maar 14 graden is. Namiddag wordt het meestal al tussen de 30 en 35 graden. Vorige week waren er regenwolken en de 'weerprofeten' hebben toen in de Republikein – krant bericht: "Namibiers kan tussen Oktober en Desember vanjaar normale tot bo-normale reen oor die land verwag, meen die meteoroloog Mnr Simon Dirkse." Dit is dan ook hard nodig, want grote delen van Namibia liggen dor en droog en verlaten en wachten op 'n goede doordringende regen...

Op 5 September is ons laatste trimester van de school begonnen en dit zal tot 5 Desember duren en dan begint onze grote vakansie. De leiders van de verschillende kerkgenootschappen, die scholen en hostels onder hun beheer hebben, zijn met het Departement van onderwijs bij elkaar geweest. Daar zijn overeenkomsten en beloften gemaakt en we zullen voorlopig gewoon verder gaan...

De geldsituasie in Namibia lijkt niet rooskleurig. Grote bouwprojekten zijn gestopt, omdat kontrakteurs niet meer hun arbeiders kunnen uitbetalen. De Regering schuld overal miljoenen en nu moet in een keer overal bezuinigd worden. Onze luchtvaartmaatschappij Air Namibia is ook altijd weer in het nieuws. In de laatste 10 jaar heeft de regering 6 biljoen ND in de  Air Namibia ingepompt, maar dit is ook 'n bodemloze vat, maar dit lijkt 'n prestige zaak van de regering.

Op zaterdag 7 Oktober ben ik met 'n koortje van 6 personen de gevangenis bij de Hardapdam gaan bezoeken voor 'n  Woorddienst. Ik had al eerder daar bezoeken gemaakt en schriftelijk toestemming gevraagd. Dit was 'n hele goede ervaring en daar waren ongeveer 30 mensen, die heel postief reageerden en zij willen, dat we minstens een keer per maand zullen gaan komen. In die gevangenis zitten personen, die straffen moeten uitzitten van 3 tot 20 jaren, dus de langjarigen gestaften. Op 4 November zal ons volgende bezoek plaatsvinden.

Op 17 Oktober komen alle priesters van het Bisdom in Keetmanshoop bij elkaar samen met onze nieuwe Administrator P. Willem Christiaans. Op 22 Oktober hebben we de Eerste Kommunie van 32 kinderen in Witkrans. Op zaterdag heb ik hen het sakrament van de biecht gegeven.

Van 23 tot 27 Oktober komen alle Oblaten in Matjieskloof bij elkaar voor onze jaarlijkse retraite. P. Frans van Wijk, 'n O.M.I. priester van Otjiwarongo, zal bij ons die retraite komen houden.

We zijn bezig om ons netbalveld op te graderen in Cambridge. De scholen van Aranos willen niet op 'n zandveld meer netbal spelen en daarom moet er 'n konkreet vloer van sement gegooid worden. Maar eerst moeten er heel wat vrachten zand aangereden worden om het veld waterpas te brengen.

Dit was het maar weer voorlopig. Hartelijke groeten en tot die volgende maand.
P. Martin