© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van November 2017

Dit is maandag 6 November en dit is prachtig weer. Dit was vannacht 23 graden en dit zal vanmiddag 36 graden gaan worden. De eerste goede regenbuien zijn gelukkig al gevallen en ook Stampriet en Witkrans hebben al 'n goede bui van 30 mm gehad. Maar wij hebben net 'n paar druppels en tot 3 mm regen gehad met harde windstoten ... dus dat is nog niets. De krant Republikein heeft al op 2 November gezegd dat goeie reen landswyd tot 9 November kan voorkom, waarna dit meer na die noordooste van die land kan oorskuif.

Op zaterdag 4 November hebben we weer 'n mooie bezoek gemaakt in de Hardap gevangenis. We dachten weer dezelfde 30 gevangenes van de vorige maand te kunnen ontmoeten, maar we werden op 'n open ruimte gebracht, waar juist 'n paar honderd gevangenes hun bord mieliepap in de hand ontvingen. Dat was nu niet volgens de afspraak met de bewaarders, maar toen werden 'n heleboel banken ingebracht en ongeveer 200 gevangenes kwamen binnen, waar wij toen met 'n woorddienst konden beginnen. Je zou dit niet van zulke personen verwachten, maar ze waren muisstil en vol aandacht. We hadden 'n koortje van 6 personen meegebracht, maar ik had ook gezangboeken meegebracht en velen zongen mee, omdat zij die gezangen kenden. Na de dienst vroegen we wat zij graag zouden willen hebben dat gedaan zou worden. Daar stond ook zomaar ineens 'n groepje van 4 mannen op en die zongen prachtig en ze kregen ook 'n groot applaus. We stelden gelijk ook maar voor dat zij de volgende keer ook enkele koortjes konden vormen en dat zij dus zouden zingen bij de Kerstviering, die we in December maand zullen gaan houden. Daar stond ook een van de gevangenes op en vertelde dat daar heel veel van hen nog niet de Eerste Kommunie en die Vormsel sakrament ontvangen hebben ... of dit mogelijk zou zijn om dit ook voor hen te kunnen geven? Daar bood zich ook iemand aan om bij de verschillende afdelingen rond te gaan om de namen van die mensen te gaan optekenen voor Eerste Kommunie en Vormsel. Ik was verbaasd dat die gevangenes, die van 3 tot 20 jaar of langer daar moeten zitten, toch nog geinteresseerd zijn om hun geloof te leren kennen...

Aanstaande zondag 12 November zal onze nieuwe Administrator P. Willem Christiaans het Sakrament van het Vormsel komen toedienen aan 47 kinderen en enkele volwassenes in Aranos.

Daarna hebben we nog op 26 November de eerste Hl. Kommunie voor ongeveer 35 kinderen van Aranos en dan wordt alles 'n beetje rustiger. De kinderen gaan op 1 December op vakansie en de verschillende kerkgroepen hebben soms nog 'n samenkomst van verschillende parochies, maar komen dan ook 'n beetje tot stilstand tot half Januarie, als het nieuwe schooljaar weer gaat beginnen. Dat is dan ook de warmste tijd van het jaar.

Kop in de krant Republikein: 'Altesaam 140 seekoeie en 8 buffelkarkasse is reeds van die Kavangorivier verwyder, nadat miltsiekte aan die begin van Oktober in die Bwabwata Nasionale Park uitgebreek het. Ook die soldate se hulp was ingeroep om die dooie diere mee te verwyder en te verbrand. Miltsiekte word deur die bakterie Bacillus anthrocis veroorsaak en is hoogs aansteeklik vir mense en diere'.

Dit lijkt daarop dat de regering niet zijn belofte zal kan nakomen. In het tweede trimester moesten we ND 22,- per kind per dag subsidie ontvangen hebben, maar we kregen zonder enige waarschuwing net ND 12,- per kind per dag. Ook het geld voor het onderhoud van de schoolgebouwen hebben we tot nu toe niet gekregen van het tweede trimester en voor dit laatste trimester hebben we ook nog helemaal niets gekregen. De Governor van de Hardap Region probeert de hostels met wat mieliemeel en nu ook met 5 boksen vis aan het draaien te houden totdat de scholen en hostels op 1 Desember zullen sluiten. Maar het geld voor het personeel en de elektrisiteit en water is al meer als net die ND 12,- per kind en het personeel heeft ook nog 'n bonus, 'n dertiende maand se betaling nodig... en waarvan moet dat alles betaald worden? De onderwijzers hebben tot nu toe gewoon hun salaris ontvangen. Als de regering daar zal gaan minder betalen, zal daar zeker 'n staking gaan plaatsvinden. Het is nog 'n groot vraagteken of de hostels volgende jaar zullen opengaan als de regering geen antwoorden geeft waarop men kan vertrouwen...

Tot de volgende maand... Hartelijk gegroet.
P. Martin