© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van November 2016

Dit is maandag 7 November en dit wordt weer tijd om mijn Nuusbrokkies uit te sturen.

In mijn Oktober Nuusbrokkies heb ik jullie verteld van mijn broer Janus, dat hij op donderdagavond 22 September ‘n hersenbloeding gekregen had, enkele dagen nadat ik weer in Namibia terug was van mijn vakantie. Ik wil U nu allemaal laten weten dat hij op 14 Oktober gestorven is en dat op 20 Oktober de begrafenisplechtigheid plaats gevonden heeft. Ik heb op internet die plechtigheid kunnen bijwonen, al was het ‘n paar dagen later wegens internetontvangst. Ria en haar familie hadden gevraagd om in plek van bloemen maar ‘n kinderprojekt in Namibia te ondersteunen. We zijn juist met de bouw van ‘n kindertuin = klaskamer begonnen voor ‘voorschoolse’ kinderen van 4 tot 6 jaar oud. We zullen dat geld voor speelgoed voor de kinderen gebruiken. Die kollekte heeft Euro 1160,- opgebracht. Hartelijk bedankt voor alle blijken van medeleven en ondersteuning.

We hebben ‘n drukke maand achter de rug. Daar was Eerste kommunie in Witkrans en Vormsel en in Aranos was daar Vormsel en zal op 20 November de Eerste kommunie nog gedaan worden van 40 kinderen. Dat is ook het feest van Christus Koning en tegelijkertijd de afsluiting van het ‘Jaar van barmhartigheid’.

Op 21 November zullen alle Oblaten medebroeders in Aranos hun jaarlijkse hernieuwing van hun geloftes komen doen. Dit zal plaatsvinden bij de avondmis van het feest van Maria Opdracht… dat Maria door haar ouders in de tempel opgedragen is. Daarna zullen we samen met enkele leiders van de parochie met hen gaan “braaivleis houden” bij ‘n lodge van ‘n katholieke lidmaat van de parochie in Aranos.

Op vrijdagavond zijn 7 hulpbedienaars van Aranos en 5 van Gochas en 3 van Witkrans bij elkaar gekomen in Witkrans voor ‘n jaarlijkse hernieuwingskursus. Juffr. Kubas van Keetmanshoop heeft deze kursus aangeboden. Zij zullen nu weer ‘n hele jaar in de drie parochies de Woord en Kommuniediensten en begrafenisdiensten verzorgen, als er geen priester aanwezig kan zijn.

De tijd van de ‘Zwarte Pieten’ en St. Nikolaas is zeker al begonnen in de winkels… diskriminatie…!!! Moeten de zwarte Pieten nu zeker rose of gekleurd zijn? Wij kennen geen St. Nikolaasfeest maar de Kerstman die met kerstfeest presentjes onder de kerstboom legt…

Het is hopeloos droog en het heeft eigenlijk nog nergens geregend… net ‘n paar druppels en dan ‘n stofstorm om alle vensters weer vuil te maken. Het water in Windhoek kost nu bijna duurder als bier en de inwoners van Windhoek moeten 30 prosent water gaan besparen om aan de gang te kunnen blijven met alle ingestelde noodmaatregelingen.

Het schooljaar loopt ten einde op het einde van de novembermaand. De kinderen hier in Cambridge graad 7 beginnen morgen al met hun eksamens.

Dit was het maar weer voorlopig voor deze maand. Stuur maar alle regens die je niet kunt gebruiken naar Namibia. Voorlopig zie ik nog niet dat de El Nino stroming voor ons overstromingen gaat brengen…!!! Hartelijke groeten uit ‘n droge warme Namibia!
P. Martin