© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Mei 2016

Dit is vrijdag 6 Mei en ik heb gisteravond naar het televisie programma gekeken van BVN: 'Geef Vrijheid door'. Jullie hebben 'n prachtige zonnige dag gehad in Nederland om de bevrijdingsdag van 5 Mei te kunnen vieren. Het was 'n prachtige concert in de avond op de Amstel waarmee de dag afgesloten is met het koninklijke paar.

Ik ben juist even naar Aranos gereden om 5 grote koek-taarten te kopen voor Moedersdag op zondag 8 Mei. We willen alle moeders in de kerk 'n speciale zegen geven en na de kerk hen uitnodigen in de zaal voor koek, koffie, thee en koeldrank. De vaders moeten die dag hun vrouwen speciaal 'n beetje verwennen. Ik wens alle moeders dan ook van harte geluk met hun moederschap. Dit is zeker maar 'n grote verantwoordelijke taak om kinderen te krijgen en hen op te voeden tot volwassen christenen. Daarom is daar ook 'n gezegde: "Omdat God niet overal tegelijk kon zijn, heeft Hij de moeders geschapen".

De droogte houdt aan en het heeft geen druppel meer geregend sinds weken en de regentijd is definitief voorbij. Sommige gebieden zullen met hun veld de wintertijd kunnen doorkomen en de anderen zullen heel veel geld moeten besteden om hun kernkudde aan het leven te houden. Ook de stad Windhoek en verschillende andere municipaliteiten zitten met grote water moeilijkheden. De regering heeft reeds aan 'Namwater' toestemming gegeven alle watertarieven met 10 % te kunnen gaan verhogen.

De Republikein schrijft: "De bekende wilde perde van Aus staar met de huidige droogte droewige tye in die gesig. Maar gelukkig maak mense van die suide vining 'n plan, wanneer die nood druk. In Februarie is al 8 ton veelek van Windhoek na Aus vervoer. Nou is daar 500 bale gras deur Sandune Lodge gestuur". Maar de paarden zijn al in 'n slechte konditie, want op de bijgaande foto kan je hun ribben al tellen…!

Na de regentijd komt daar ook altijd 'n muskietenplaag in Junie en Julie. Ze willen dan de huizen inkomen, omdat ze de warmte zoeken en 'n wegkruipplek. De Republikein schrijft: "De Namibiese regering het mediese voorrade en toerusting aan Angola oorhandig om die land in sy stryd teen geelkoors te help. Byna 200 mense het reeds vanjaar in die land aan die siekte gesterf. Die skenking is 'n getuienis van die sterk bande wat tusse die twee lande Namibia en Angola bestaan". Wij hebben hier in het zuiden van Namibia ook wel muskieten, maar dat zijn gelukkig geen Malaria muskieten.

In dit jaar zijn al 60 renosters (neushorings, neushoorns) dood gemaakt door stropers. Daarvan zijn er 54 in de Etosha Nasionale Park dood geschoten. Het ministerie van omgeving en toerisme heeft zijn beloning van ND 30.000.- tot ND 60.000.- verdubbeld aan enigiemand wat inlichting verschaft, wat zal leiden tot de suksesvolle inhechtenisneming van de schuldige.

Onze jonge priesters van Namibia beginnen ook al wat ouder te worden. Op 11 Mei 2016 zullen P. Chris Jonkers en P. Franciskus Swartbooi hun 25 jaar priesterjubileum gaan vieren. Omdat wij van maandag 9 tot 11 Mei in Keimoes bij elkaar gaan komen voor 'n algemene vergadering en Kapittel, zal hun feest daar met alle medebroeders samen gevierd gaan worden. Zij zullen daarna ook hun zilveren Priesterfeest in hun eigen parochies gaan vieren, in Karasburg en Luderitz. Ik kan mij hun priesterwijding nog goed herinneren op zaterdag 11 Mei. In de morgen voelde ik mij al ziek, maar de priesterwijding was in Mariental en ik moest 'n paar mensen meenemen. Onder de litanie van alle heiligen kon ik niet meer knielen. Na de plechtigheid ben ik op 'n bed gaan liggen totdat we terug konden rijden naar Keetmanshoop. Op zondag morgen had ik een spoedoperatie, terwijl de nieuw gewijde priesters in Keetmanshoop hun eerste Mis deden. Na afloop zei de dokter dat ik geluk gehad heb, want 'n uur later zou hij gebarsten zijn.

Ons Neokatechumene Span van Zambia is op 29 April bij ons in Cambridge aangekomen: Priester Manolo uit Spanje, Weduwee Elizabeth van Oostenrijk en 'n priesterstdent Mirko. Gisteren kwam het bericht door van het overlijden van de moeder van Manolo. Hij is zomaar direct naar Windhoek en kon het vliegtuig van 19.00 uur krijgen naar Johannesburg en dan verder naar Spanje. Waarschijnlijk is morgen de begrafenis, maar de andere twee leden zijn weer terug en gaan gewoon verder met de kursus voor Witkrans en Aranos. P.Manolo zal ook weer gauw terug komen. Ze blijven tot half Junie in Namibia en zodoende leer ik weer wat engels bij, want dat is onze 'voertaal'.

Het is vakansie tijd en de kinderen blijven weg tot 30 Mei. Volgende week is het Pinksterfeest op 15 Mei. Ik wens allemaal 'n mooie Pinksterfeest toe: dat de H.Geest ook weer nieuwe kracht en inspiratie mag geven aan iedereen. Tot die volgende keer begin Junie maand en hartelijke groeten.
P. Martin