© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Junie 2017

Dit is woensdag 8 Junie en we zitten in onze herfst tijd: in de nacht zijn de temperaturen rond 5 tot 8 graden en overdag rond de 22 en 25 graden met 'n stralende blauwe hemel en 'n lekkere aangename zonnetje. Maar we hebben ook al 'n keer ijs op de drinkwaterbakken van de schapen gehad en het heeft dus ook al gevroren. Het groene veld is nu verkleurd en is bruin en grijs en dit zal als hooi blijven staan totdat het volgende regenseizoen zal gaan komen in November of December. Sinds het laatste regentje in Maart hebben we geen regen meer gezien, maar dat is normaal. Alleen in het uiterste zuiden kan er in de wintertijd wat regen gaan vallen, die van Kaapstad komt, en dan komt Namaqualand weer vol met prachtige bloemen. Hier kunnen nu weer grote veldbranden ontstaan en daarom hebben we ook enkele paden door het veld met 'n tractor en schraper schoongemaakt, zodat je daar beter kan rijden en 'n kleine brand daar tegen kunt houden als de wind tenminste niet sterk is. Ook voor de jacht op springbokken is dat meer gemakkelijk natuurlijk.

Wij hebben op 2 Junie onze medebroeder P. Johann Koenigseder in Rehoboth begraven. Hij is op 14 April 1938 in Oostenrijk geboren en hij was dus 79 jaar oud. Hij heeft in Junie 2016 nog zijn gouden priesterjubileum gevierd in Aroab en is toen afgetreden en is in Rehoboth gaan wonen, waar hij ook nog altijd meegeholpen heeft in de parochie en op de buitenplekken. De Europese missionarissen zijn nu aan het verdwijnen. Onze Amerikaanse medebroeder P.Walter Desa is op 29 Mei naar Amerika gevlogen. Hij is al 81 jaar en hij weet ook nog niet of hij zal terug komen, maar heeft toch maar 'n retoerticket genomen, zodat hij toch bijna zeker weer gaat terug komen. P.Wim Tijssen en ik zijn nog de enige Europeanen. Hij viert volgende jaar zijn gouden priesterfeest.

Vanmorgen zijn we met 'n paar kerkleiders van de oecumeniese raad hier in Cambridge bij elkaar gekomen voor onze maandelijkse bijeenkomst. Daarna zijn we naar de N.G.Kerk gereden, waar kleren werden uitgedeeld aan de mensen die geen enkele inkomsten hebben en nu in de wintertijd kou lijden en geen geld hebben om iets aan warme kleren te kunnen kopen.

De kinderen zijn weer terug na 'n volle maand vakantie. Het tweede trimester is op 30 Mei weer begonnen en dat duurt tot 23 Augustus. We hebben 'n grote koe gekregen voor de kinderen. Dit was die koe, die mij bijna 'n keer omver wilde lopen, toen ik haar wilde terug jagen en ik nog net opzij kon springen, zoals bij het stieren vechten. Ik dacht, dat zij wel zou omdraaien, maar ze stormde vol op mij af en de arbeiders hadden altijd problemen als de koeien gemerkt moesten worden en daarom moest zij er nu maar aan geloven, zeggen ze in Nederland.

Ik heb vanmorgen al 10 zakken sement meegebracht om vier toiletten te gaan bouwen. Dit wordt 'n klein nieuwe gebouw dat tegen de bestaande hostel aangebouwd gaat worden. De gezonheidsinspekteur had laatst al gezegd dat er te weinig toiletten waren voor zoveel kinderen. In Witkrans hebben we in Januarie van dit jaar ook 4 toiletten in de jongenshostel bijgebouwd. Zo blijf je maar bezig om steeds alles weer wat beter en moderner te maken.

Dit was het maar weer voorlopig. Hartelijke groeten en weer tot volgende maand.
P. Martin