© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Junie 2016

Dit is al 10 Junie vandaag en de wintertijd is begonnen. In de krant stond 'n spotprent: "Het is zo koud in het zuiden van Namibia, dat de boeren al twee korte broeken over elkaar aantrekken".

We waren vanaf dinsdag 6 Junie bij elkaar in Keetmanshoop tot donderdagmiddag voor onze algemene priestervergadering met onze Bisschop. Alle problemen die met het huwelijk samenhangen zijn besproken. Daar hebben we ook nog 'n kleine regenbui gehad. Als Zuid-Afrika in de wintertijd regen krijgt, komt er weer 'n prachtige bloemenwereld in Namaqualand. Dit is dan ongelooflijk hoe die ruige droge klipwereld in 'n prachtige bloementapijt kan veranderen. Ook het zuiden van Namibia krijgt soms wat regen en het onkruid en bloemen kunnen de dieren dan door de winter aan het leven houden.

Het tweede trimester voor de kinderen is weer begonnen. Ze hebben 'n volle maand vakantie gehad. Het duurt wel altijd 'n paar dagen, totdat alle kinderen weer terug gekomen zijn.
In Witkrans hebben we 125 dekens kunnen aankopen voor onze kinderen in het hostel, omdat er in Beek en Donk 'n 'Fietste Meetocht' gehouden is en 600 Euro voor dit project geschonken is. Ook voor Cambridge in ons hostel hebben we 80 dekens aangekocht, omdat 'n neef van mij 'n 'Open Dag' bij zijn melkerij gehouden heeft en 'n mooi bedrag geld bij elkaar gemaakt heeft. We hebben er wat geld van mijn pensioen bijgezet. De ouders moeten wel zelf voor dekens voor hun kinderen zorgen, maar dikwijls zijn het maar dunne opgebruikte dekentjes. De wintertijd is koud in Namibia en soms kan het tot onder nul gaan. Vorig jaar is 'n koperpijp van 'n zonneverwarmer gebarsten.

Op donderdag 9 Junie stond in de krant : "Waterplan gaan ND 24 miljard kos … 'n Meesterplan om seker te maak, dat Namibie in die toekoms water sal he, is ter tafel gele". Allerlei waterkanalen en pijpleidingen en ontzoutings projekten moeten met elkaar in verbinding gebracht worden.

Op 23 Junie zal 'n medebroeder, Christopher Ovies, tot diaken gewijd gaan worden in Keimoes. Hij zal dan volgende jaar ook priester gewijd kunnen worden. Hier zijn ook maar weinig kandidaten meer om priester te worden. Ons grote opleidingshuis in Pretoria staat bijna helemaal leeg en er wordt nu gekeken of het misschien verhuurd of verkocht kan worden. De uitgaves per maand zijn te groot voor twee personen.
We zijn ook begonnen om ons eigen huis in Windhoek te restaureren. De huurder is er nu uit en nu zien we dat de rijsmieren de onderkant van alle kasten totaal opgevreten hebben. We hebben er nu alle kasten uitgegooid en daar komen nieuwe kasten in en 'n nieuwe elektriese stoof… ongeveer ND 30.000.- en daar moet ook 'n nieuwe vloer met tegels ingezet worden. 'n Begroting daarvoor wordt aangevraagd en ook voor het verven van het hele huis: binnen en buitenkant.

Mijn vakantie is al nabij. Volgende maand op 14 Julie vlieg ik weg en op 18 September zal ik weer terug gaan. Hartelijke groeten en tot begin Julie maand.
P.Martin