© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Julie 2017

Dit is vandaag dinsdag 4 Julie en dit is behoorlijk koud vanmorgen. Dit was twee of drie graden vannacht en dit zal zeker in de namiddag tot 22 of 25 graden oplopen. Het veld is grauw en grijs en het gras staat als hooi in het veld. Maar waar het maar weinig geregend heeft, is het veld kaal en de boeren zullen het zwaar krijgen om hun dieren door de droge periode aan het leven te houden.

De Oblaten Paters en Zusters hebben de 200 ste verjaardagsfeest van onze Stichter P. Brisson gevierd in Matjieskloof vanaf vrijdag 30 Junie tot zondag 2 Julie. Daar is ook de trekking gehouden van 'n loterij en dit was gehouden om de Oblaten kongregatie te ondersteunen in hun werkzaamheden en studentenopleiding. Elke Oblaat had ‚n boekje met 50 lotjies ontvangen om die te verkopen voor ND 50,- per stuk. De eerste prijs was 'n bees (koei of os), de tweede prijs 'n schaap en de derde prijs: ND 1000.- kontant. Wat nog nooit in mijn leven gebeurd is, is nu gebeurd. Ik heb de hoofdprijs gewonnen! Ik heb maar 8 lotjies kunnen verkopen en de andere 42 heb ik toen zelf maar gekocht om de Oblaten te ondersteunen, want ik zou toch niets winnen, dacht ik. Nu moet er nog 'n plan gemaakt worden om die eerste prijs in Cambridge te krijgen..!

Door de WhatsApp heb ik 'n heleboel mooie foto's gezien van de feestelijke naweek, want ik was niet daar geweest. Maar ik heb tegenwoordig ook zo'n 'slimfoon' die alles kan doen en zodoende word je automaties op de hoogte gehouden van de Oblatenbedrijvigheden.

Ik heb in de zelfde naweek ons 25 jarig Jubileum van onze Moederskring gevierd in Aranos. Zij hadden de naburige Moederskringen uitgenodigd en daar waren ongeveer 60 of 70 moeders bij elkaar gekomen. Omdat het 'uitnaweek' was, konden we 40 matrassen van ons hostel voor hen geven, zodat ze niet op de koude vloer van de zaal moesten liggen.

De Ekonomie van Namibia ligt plat op zijn rug... Daar is bij de Staat nergens meer geld voor. De bouwprojekten zijn gestopt en de stratenbouw se geld is bijna opgebruikt. Maar onze scholen en Hostels worden nu ook aangetast. We kregen de laatste tijd ND 22.- per kind per dag, dat is nog niet twee Euro per dag. Daarmee moeten we niet alleen het eten betalen, maar ook het personeel en de elektrisiteit en water... de hele verzorging mee doen. Blijkbaar wil de regering nu maar ND 12,- per dag gaan geven, nog niet een Euro dus... totdat de regering weer geld zal hebben..! We kunnen niet meer terug naar de tijd, toen de kinderen in het hostel maar bijna alleen mieliepap en brood gekregen hebben. De politieke leiders hebben pas geleden allemaal nog 'n verhoging gekregen. Zij moeten maar 'n voorbeeld stellen en de helft van hun salaris maar eerst terug geven..!

Suid-Afrika is in dezelfde problemen, met President Zuma op de voorpunt, die allerlei schandalen heeft veroorzaakt en de ekonomie tot 'n 'Rommelstatus ' heeft gebracht. Maar 'Alles sal regkom' zeggen we hier in Afrika.

We zijn bezig met 'n kwotasie om 15 computers voor onze school Cambridge aan te kopen. Een kwotasie hebben we al binnen gekregen: ND 123.050.-

'N tweede kwotasie is iets goedkoper, maar daar is niet het Educational Software Bundle- Grade 0-7, reading, spelling etc bij en dat is bij de eerste kwotasie wel bij... en daarom toch liever de eerste kwotasie waarschijnlijk. Het geld van het Jubileumfeest voor dit projekt is al bijna op pad, maar wegens techniese problemen bij de Bank is het 'n beetje vertraagd.

Ook zijn we bezig met plannen om ons netbalveld 'n sementvloer te geven, zodat ander scholen dit ook aanvaardbaar vinden om op Cambridge te komen spelen. Het veld is 30 m 50 bij 15 m 50.... 472.75 squere meters. Kunnen de bouwers in ons familie maar ‚n begroting maken, wat dit in Nederland zou kosten om 'n sementvloer te maken van die oppervlakte? Maarten Jansen en Andre Kieboom geven jullie 'n kwotasie van de volgende dingen die nodig zijn:
Hoeveel klip is nodig voor de konkreet en hoe duur is die klip? Het zand kunnen we zelf leveren. Hoeveel zakken cement (50 kg)? Hoe duur zal het hele projekt kosten in Nederland ?

Dit was het belangrijkste nieuws maar weer. Hartelijke groeten en tot die volgende maand Augustus.
P. Martin