© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Januarie 2017

Dit is 10 Januarie 2017 en we zitten al weer ruim in het Nieuwe Jaar 2017. Ik wens allen nog 'n Gezegende Nieuwe Jaar toe in alle gezondheid en voorspoed.

Het is bedrijvig met vrachtwagentjes op Cambridge. De kinderen worden in groepjes aangebracht van allerlei farms en plekken tot 150 km uit de buurt. Zij moeten weer in ons hostel opgenomen worden en morgen begint het nieuwe schooljaar. De stille tijd van rust is nu weer voorbij en daar is weer leven op Cambridge. Maar het duurt altijd wel twee weken voordat de laatste komt aanmelden. De regering, het education departement, houdt daar gelukkig ook rekening mee, want wij moeten dan de lijsten met namen naar hen opsturen om subsidie voor de hostelkinderen te kunnen ontvangen.

Met het Kerstfeest en Nieuwe Jaar ben ik maar gewoon thuis gebleven. Met het Oude Jaar ben ik tot 10 uur in de avond bij het zwembad in Cambridge gaan liggen en heb de onmetelijke prachtige sterrenhemel bekeken. Daarna ben ik naar de televisie gaan kijken: de zender van Nederland en Belgie. Zij zonden 'n prachtige muziek en zangkonsert uit met die wereldberoemde dirigent vanuit Maastricht.

Van 12 tot 15 Desember hebben we met alle Oblate medebroeders ons Kapittel gehad in Matjieskloof. Bij die gelegenheid is ook onze nieuwe provinciale overste gekozen: P. Franciskus Swartbooi en vier raadsleden. Daar zijn allerlei zaken in ontwikkeling en dit zal in die volgende weken en maanden duidelijker worden hoe alles verwezenlijkt zal kan worden waarschijnlijk.

Na het Kapittel hebben we op 16 Desember 'n priesterwijding gehad van onze medebroeder Christopher Ovies in Porth Nolloth door Bisschop E. Risi. Nu zullen we weer 'n paar jaren moeten wachten op de volgende priesterwijding.

In Holland wordt al druk gewerkt achter de schermen om mijn Gouden Priester-Jubileum te gaan voorbereiden. Daar moet je maanden vantevoren al 'n zaal gaan huren etc. Maar hier is alles nog rustig. Maar ik noem dit nu ook maar hier: op 11 Maart vier ik mijn 50 jaar priesterfeest in mijn parochie in Aranos. Op 12 Maart vier ik dit in Witkrans en op 23 April, 'n week na Paasfeest vier ik dit in mijn parochie in Molenschot. Ik zal twee weken in Nederland blijven. Daarna ga ik maar weer gewoon aan met mijn werkzaamheden in Namibia.

Wij hebben intussen ook ‚n medebroeder verloren. Terwijl wij met ons Kapittel bezig waren is P. Emil Hartung in Mariental in de Hospice bij de zusters overleden. Hij was geboren op 11 November 1943 en gestorven 14 Desember 2016. Hij is ook van 'n grote familie en is onder heel grote belangstelling in Keetmanshoop begraven. De paar laatste jaren was hij bijna helemaal blind, maar hij kende bijna iedereen bij zijn naam.

Nu probeer ik deze Nuusbrokkies aan allemaal in een keer te gaan versturen. Ik heb 'n nieuwe laptop en de adressen moesten hier ook over gebracht worden en 'n Amerikaanse volunteer, die hier nu in Cambridge werkt, heeft de adressen onder een naam gebracht van de Nuusbrokkies. Maar nu weet ik niet of die adressen echt allemaal op hun plek gaan uitkomen. Misschien kan je voor deze keer maar laten weten, dat de Nuusbrokkies goed zijn aangekomen...

Heel veel groeten maar weer uit 'n nog altijd droge Namibia, maar op de meeste plekken heeft het al iets geregend... bij ons al 12 mm en het veld is zo gewillig om van kleur te veranderen. Het onkruid staat heel klein en wacht weer voor de volgende paar mm.
P. Martin