© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van December 2017

Dit is woensdag 6 December en het is St. Nikolaasfeest of op 5 December pakjesavond en worden er geschenken aan elkaar uitgedeeld. Hier kennen we dat feest niet, maar wel het feest van de Kerstman die geschenken uitdeelt. Maar hij heeft geen bisschopsmijter op zijn kop, maar 'n rode puntmuts en hij rijdt met rendieren door de lucht om overal te komen. De geschenken liggen onder de kerstboom, die dan ook helemaal mooi versierd is.

Begin November zijn de eerste paar regenbuien in het noorden gevallen en de weerprofeten hebben toen zeker de reumathiek in hun benen gevoeld en hebben toen 'n voorspelling gemaakt, dat November en December goede regen maanden zouden gaan worden met 'n regenval boven normaal...! We zitten inmiddels in December en heel Namibia ligt nog kurkdroog te wachten op die regens. Daar was gister daarom 'n mooie bui regen op 50 km van Aranos. Onze prinsipaal was naar Mariental geweest om schoolboeken te gaan halen voor het volgende jaar en op pad had hij 'n mooie bui regen gehad. Ook vandaag zijn er weer wolken, maar ze moeten hier nog leren om ook regen te maken en niet alleen geweldige stofstorms en dan is alles weer voorbij. Gelukkig hebben wij nog wat oude gras in het veld staan, maar in het hele zuiden lijkt het maar hopeloos voor de dieren en hun eigenaars, die hen moeten proberen aan het leven te houden, totdat de regen de wereld weer zal veranderen in 'n groene oase...!

Op zaterdag 2 December ben ik al vroeg naar onze buitenstasie Gochas gereden, 160 km van Cambridge. Ik heb daar 'n huwelijkspaartje getrouwd. Daarna hebben we 19 kinderen de laatste voorbereidingen gegeven voor de Eerste kommunie en hen ook het biechtsakrament gegeven. Op zondag hebben we toen de Eerste Kommunie met hen gevierd, al was het dan al de eerste Adventszondag. Kerstfeest ligt dan ook nog op de vierde zondag van de Advent... sneller kan het al niet meer gaan. Na het feest eten ben ik terug gereden naar Witkrans en ben daar blijven slapen, omdat we op maandagmorgen met onze nieuwe Administrator P. Willem Christiaans de farm zouden gaan bekijken en nieuwe slotten aan de hekken zouden gaan zetten, omdat er 'n nieuwe huurder zal komen. Het huurkontrakt is tot 'n einde gekomen.

We hebben nu ook gezien, dat de twee plekken waar de waterreservoirs staan, dringend nagezien moeten worden. Daarom ga ik morgen weer na Witkrans om met 6 arbeiders die prosopisbossen uit te kappen en de waterreservoirs leeg te laten lopen en de lekplekken te dichten en alles dus 'n beetje meer aanvaardbaar te maken voor de volgende huurder.

Omdat aan Witkrans gevraagd was om voor 'n koedoe en 'n gemsbok te zorgen voor het grote Oblatenfeest in Rehoboth op 15 December, hadden we natuurlijk ook onze geweren meegenomen.

Onze bouwer van de kindertuin heeft al 'n hele paar keren op Witkrans springbokken en koedoes komen schieten met zijn vierwiel Colt bakkie voor onze hostels. Onze Administrator had zeker zijn gelukkige dag en 'n goed geweer en het resultaat was: Het Bow-tie –galafeest van Rehoboth krijgt zijn koedoe en gemsbok en dan waren er ook nog 5 springbokken te verdelen voor andere hongerige magen. De bedoeling van het Oblatenfeest is om bewust zekere mensen uit te nodigen, die de Oblaten goedgezind zijn en die samen 'n groep zullen gaan vormen rond de Oblaten om hen op geregelde bazis per maand of per jaar door 'n ondersteunig bij te staan. Ook in Matjieskloof in Suid-Afrika wordt op diezelfde dag 15 December dat galafeest gevierd.

Net voor de schoolsluiting heeft de regering het geld voor het derde trimester voor de hostels toch nog uitbetaald, tenminste de ND 12,- die eigenlijk ND 22,- zouden moeten zijn. Ook hebben ze het onderhoudsgeld van de gebouwen van het tweede trimester gegeven, zodat we toch het kosthuispersoneel voor de laatse maanden van November en December en de Bonus (een maand se salaris per jaar) konden uit betalen. De kranten staan vol problemen over de geldzaken in Namibia: ziekenhuizen die geen medisijnen of verbandmateriaal meer in voorraad hebben en geen operasies meer kunnen doen omdat steriele kleding ontbreekt...! Suid-Afrika en nu ook Namibia zijn afgegradeerd tot 'Rommelstatus' en dat is echt geen eretitel voor 'n land.

De kinderen zijn al 10 dagen op vakantie en de onderwijzers gaan morgen naar huis voor de grote vakansie.Ik wens jullie nu al voorlopig maar 'n mooie voorbereiding voor het Kerfstfeest en 'n Voorspoedige Nieuwe Jaar 2018 vorentoe.
P. Martin