© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Augustus 2017

Dit is vandaag maandag 7 Augustus en dit is behoorlijk fris in de morgen, 5 of 6 graden, maar de stralende zon zal de temperaturen weer tot 25 of 30 graden brengen. Het is nog altijd wintertijd en de eerste twee of drie maanden verwachten we dan ook geen enkele regen.

Onze Bisschop Philipp Pollitzer is op 21 Julie als Bisschop afgetreden en binnen 8 dagen hebben we 'n nieuwe Administrator gekregen : P. Willem Christiaans. Hij is ook van onze Oblaten Kongregatie O.S.F.S. en hij was al verschillende jaren onze Provinciale Overste en wij zijn helemaal tevreden met deze keuze. Nu moeten we eerst maar afwachten wie de nieuwe Bisschop zal gaan worden.

In de laatste Nuusbrokkies had ik geschreven, dat ik de Eerste Prijs van de loterij had gewonnen en ze hebben het [bees=koei] in de buurt van Gibeon gaan schieten en afslachten en ze hebben hem in Cambridge netjies komen afleveren. Maar wij hebben 206 kinderen in ons hostel en dan verdwijnt zo'n stuk vlees ook maar weer gauw natuurlijk. Wij kopen regelmatig 'n koei bij de boer die onze farm huurt. Tussendoor schieten we afentoe 'n paar springbokken. Nu hebben we te horen gekregen, dat de Regering de hostels maar ND 12,- per kind per dag zal gaan uitbetalen in de plek van ND 22,-. De Bisschoppen waren de laatste week bij elkaar met [ Grootkoppen] van de Regering om over de hele geldaangelegentheden te praten. Ze hebben nu besloten dat de Regering einde Augustus dit geld zal uitbetalen en we zullen dan het huurgeld van de gebouwen ook bij de hostels uitgaves bij kunnen gebruiken. We zullen met dat geld dan het laatste Trimester van 5 September tot 5 December betalen.... en dan weten we nog niet, wat er zal gaan gebeuren. Maar dit schooljaar zal in ieders geval wel klaar gemaakt worden. De Regering heeft overal miljoenen schulden staan, die nu eerst afbetaald moeten worden.

Wij hebben onze zes studenten van Namibia en Suid-Afrika naar het internationale noviciaat in Parakou in Benin gestuurd. Daar zullen ze hun noviciaat maken. Daar wordt de Franse taal gesproken en ze hebben hier in Windhoek al 'n paar maande die taal geleerd. We hopen dat dit 'n goede begin zal zijn om ook de filosofie en theologie opleiding daar verder te kunnen doen.

De meeste mensen kennen het prachtige Etosha Wildpark in het noorden van Namibia. De heining rondom is 822 km lang. Daarvan is 112 km tegen roofdieren bestand en geelektrificeerd. De minister van Toerisme zegt, dat 'n half miljard Namiebiese Dollars nodig is om die 710 km nog in orde te brengen. Volgens hem heeft Namibia 700 leeuwen, waarvan 430 in de Etosha leven. Daar mogen eigenlijk maar 350 leeuwen aangehouden worden en daarom is daar 'n strategie om die leeuwen te verminderen en naar ander gebieden te verschuiven.

Gelukwensen met het kampioenschap van de Nederlandse damens-voetbal... Europees Kampioen. Dat hebben de mannen nog nooit voor elkaar gekregen. Ik heb daarvan iets gezien op de Nederlandse en Belgiese zender 431. Zij hebben ook 'n mooie uitzending op 31 Julie gehad over de Eerste Wereldoorlog, 100 jaar geleden: De Slag bij Passendale.

Ik zie dat heel veel neven en nichten op Facebook berichten sturen... maar ik blijf maar 'n beetje uit die buurt weg, anders moet je de hele dag met die Slimfoon rondlopen. Die WhatsApp is wel gemakkelijk om even kontakt op te nemen. Die emails komen ook door de Slimfoon binnen, maar ik beantwoord ze meer gemakkelijk op de gewone computer.

Dit was het maar weer voorlopig. Hartelijke groeten en tot de volgende maand.
P. Martin.