© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van April 2017

De maand maart is voorbij gevlogen en alles is volgens beplanning gegaan. Zes van mijn familie uit Nederland waren mooi op tijd om mijn 76 ste verjaardag mee te vieren op 9 Maart. Op zaterdag 11 Maart is mijn priesterjubileum gevierd in Aranos en op 12 Maart in Witkrans. Alles was heel goed georganiseerd en dit was alles prachtig geweest. Drie dagen na het feest is mijn familie toen weer met hun gehuurde kombie vertrokken naar Windhoek en naar Holland terug gevlogen.

Nu staat het grote feest van Paasfeest voor de deur. We beginnen zondag met Palm-processie in Witkrans en Gochas. Op maandag ga ik meehelpen bij de boeteviering en biecht in Mariental. Op dinsdagavond is de Oliewijdingsmis in Keetmanshoop door de Bisschop. Op woensdagavond hebben we boeteviering met biecht in Aranos. Op Witte Donderdag vieren we de instelling van de H. Mis met voetenwassing in Witkrans. Op Stille Vrijdag de kruisverering in Aranos en Paaszaterdag ook alles in Aranos: wijding van het vuur en de Paaskaars, de processie naar de kerk, de lezingen, doopwater wijding en enkele volwassenes zullen gedoopt worden en enkele zullen opgenomen worden in de katholieke kerk, die al gedoopt zijn in ander kerken. Paas Sondag gaan we dan in Witkrans en Gochas vieren.

Ik wens ook voor jullie allemaal Mooie Paasfeestdagen toe met ook mooie lentedagen vol zonnenschijn en bloesems aan de vruchtenbomen... 'n prachtige tijd.

Op woensdag 19 April vlieg ik uit Windhoek weg naar Nederland en kom vroeg in de morgen 06.15 uur in Amsterdam aan. Mijn broer Theo en Mieke komen mij daar afhalen en dan rijden we namiddag naar het zuiden om de verjaardag van mijn zwager Gerrit Schrauwen te gaan vieren. Daar komt dan ook de hele familie bij elkaar. Op zondag 23 April wordt dan mijn gouden priesterfeest in Molenschot gevierd om 10.00 uur.

In dezelfde week op zaterdag 29 April wordt nog 'n gouden bruiloft gevierd van mijn jonger zuster Jeanne en Ad van Gils. Ik heb hen getrouwd kort na mijn priesterwijding en die vieren dus nu ook hun gouden bruiloft. Daarna vertrek ik weer op 2 Mei naar Namibia.

Hoewel Namibia mooi groen geworden is, zijn er toch nog grote gebieden waar bijna geen regen gevallen is. De regen is weer 'n hele maand weg gebleven en dit is prachtige weer. In de Kavango Streek zijn de rivieren overvol en moesten verschillende scholen sluiten omdat de gebouwen onder water gekomen zijn of ook omdat het te gevaarlijk was voor de kinderen om door de kleine rivieren door te gaan naar hun scholen. Vanaf Januarie zijn al 11000 gevallen van malaria daar geweest en 18 mensen zijn daar aan gestorven. 'N nasionale taakspan is samengesteld om mediese spannen en medisijnen naar de inwoners te brengen.

De Republikein se krant meld het volgende: 'Namibie se wereldberoemde Garub-wildeperde kan binne die volgende ses maande uitsterf. Nie net het die droogte 'n negatiewe impak op hul getalle gehad nie, maar hienas in die gebied hou tans die grootste bedreiging vir die mooi diere in. Minstens twee wildeperde word weekliks deur hienas platgetrek. Die perde is nie in die beste toestand nie en hienas jag in groepe. Boonop is al die vulletjies, wat die afgelope drie jare gebore is ook deur hienas geteiken. Dit sluit 23 vulletjies in wat verlede jaar gebore is. In 2012 was daar nog 286 perde. In 2016 was daar nog maar 48 merries. In 2016 het dit ook maar 5 mm gereen en hierdie jaar ook maar baie swak.'

Dit was het maar weer voorlopig. Sommigen van jullie zal ik binnenkort in Nederland ontmoeten en de anderen zie ik dan weer half Mei in de volgende Nuusbrief.

Hartelijke groeten en nog 'n keer voor allemaal: Mooie Paasdagen en mag de Opgestane Here ook weer goede moed aan ons allemaal geven.

P. Martin