© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van April 2016

Op zaterdag vijf uur in de morgen van 2 April laat ik zes mensen op mijn vrachtwagentje klimmen en zijn we op pad naar de priesterwijding in Rehoboth van 'n medebroeder Oblaat van Frans van Sales, Hentzel Johr. Toen we in Rehoboth aankwamen stonden al verschilende zangkoren te wachten voor de kerk. Hij zou met 'n paardenwagen en ruiters ingebracht worden vanaf zijn ouderlijke huis. Op het erf achter de kerk stonden al verschillende open tenten opgesteld met versierde tafels en de auto's moesten op 'n andere plek parkering gaan zoeken. Om tien uur begon de plechtigheid. We waren zeker met ongeveer 30 priesters en diakens en heel veel zusters van allerlei verschillende kongregaties en de kerk was vol en prachtig versierd.

De verschillende koren hadden liederen aangestuurd gekregen, zodat ze ook samen als het 'bisdom koor' velen liederen konden samen zingen. Dit was alles prachtig georganizeerd en de hele plechtigheid werd rechtstreeks over de radio in de streek van Rehoboth uit gezonden. Na de priesterwijding kreeg ieder 'n 'koepon' waarmee hij zijn eten en koeldrank kon ophalen en 'n schaduwplekje kon zoeken in een van de tenten. Rond half vier in de middag zijn we weer weg gereden om maar voor het donker weer terug te zijn in Aranos.

Ik heb juist op donderdagavond, voor de priesterwijding, nog 'n nauwe ontkoming gehad in het donker. Elke donderdag rij ik naar Mariental om 'inkoopjes' te maken en dan ben ik rond de middagtijd in Witkrans. Ik houd daar elke donderdagavond de H. Mis en rij daarna naar huis terug in Cambridge bij Aranos. Dat is 20 km zandstraat en 80 km teerstraat. Het is 'n prachtige teerstraat die over wel 40 duinen gaat. Het was bijna half acht en het was pikdonker. Maar met mijn groot licht zie je alles al van ver af en zo zag ik ook 'n prachtige grote koedoebul met prachtige horings 'n paar meter van de teerstraat staan. Onmiddellijk remde ik af van de 120 km naar de 60 km en hij bleef mooi staan kijken… en net dat ik bijna bij hom was springt hij toch vorentoe de teerstraat op. Ik trap de rem plat en alles vliegt van mijn zitplek af op de grond en ik sta op die plek stil en de motor is afgeslagen. Mijn haren op mijn armen staan rechtop zoals ik kippenvel van de schrik gekregen had. Dat was maar net net niet raak !!! Hij kon mijn bakkie lelijk beschadigd hebben. Er gebeuren geregeld dodelijke ongelukken met koedoes. Als je juist 'n tegenligger zou krijgen, zodat je niet met jouw groot licht de omgeving kan zien en je krijgt dan 'n koedoe tegen jouw auto, wordt jij door de botsing totaal van de straat afgestoten en hij verbrijzeld het hele voorfront van de auto met de bestuurder en die auto slaat dan met volle snelheid enkele keren over de kop.

De 'regentijd' is bezig om voorbij te gaan. Aranos en omgeving hebben nog 'n keer 'n hele mooie regen van 55 mm gekregen en ons veld is prachtig geworden en vol in het zaad. Maar in het zuiden en ook nog gedeeltes in het noorden hebben weinig regen gehad en zullen maar moeilijke tijden tegemoet gaan om de dieren aan het leven te houden of om te verkopen. Ook de grote stuwdammen hebben veel te weinig water gekregen en de municipaliteit van Windhoek dreigt met grote straffen als er niet drasties water bespaard gaat worden. De wintertijd komt er al aan en in dit weekend willen we de kinderen maar voor de laatste keer laten zwemmen en dan moet het maar leeg gemaakt worden voor de wintertijd. De nachten koelen al behoorlijk af en in de morgen is het laken dan al 'n beetje te dun en zoek je al afentoe 'n deken.

Mijn reisticket voor de vakantie ligt al klaar bij het reisbureau in Windhoek en daar moet nu niets uitzonderlijks meer gaan gebeuren. Ik zal op 14 Julie naar Nederland wegvliegen en zal op 15 Julie in de middagtijd al in Amsterdam zijn en op 18 September vlieg ik dan weer terug. Wat is ons wereldbolletje toch eigenlijk maar klein en zijn die twee maanden dan weer gauw voorbij.

Dit was het maar weer voorlopig en hartelijke groeten en weer tot half Mei, de mooiste lentemaand in Holland, die ik mij kan herinneren. P. Martin