© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Junie 2018

Dit is 5 Junie en de tijd vliegt voorbij. We zitten in onze wintertijd en dit is al erg koud in de nacht: rond de 4 of 5 graden en soms lijkt het al dat het gevroren heeft. Overdag is het de mooiste tijd met temperaturen rond de 25 tot 30 graden en we zetten dan alle deuren en vensters open, zodat de warme lucht in het koude huis kan instromen. Maar het koelt in de avond weer snel af en het is al rond zeven uur  helemaal donker.

Het tweede trimester van de school is weer op 21 Mei begonnen en dit duurt tot 17 Augustus. De scholen van Aranos spelen in dit trimester voetbal, rugby en netbal tegen elkaar. Gelukkig heeft de principaal en 'n onderwijzeres 'n vrachtwagentje en ook de zending zelf. Eigenlijk mogen maar 6 personen op 'n vrachtwagentje vervoerd worden, maar wij kunnen er 20 opladen en rijden dan natuurlijk heel voorzichtig.

Vorige week heb ik weer eens de doop van 28 babys en kleine kindertjes gehad. Meestal doopt onze diaken de kinderen. Deze kinderen waren de meeste van ongetrouwde jonge mensen, waarvan 3 nog in de Paasnacht gedoopt zijn en van andere volwassenes die toen de eerste kommunie ontvangen hebben. Zij zullen op het einde van jaar nog het sakrament van het Vormsel gaan ontvangen.

Ik had mijn vakantie in Augustus en September vastgelegd, maar omdat ik al twee maanden met mijn rug sukkel, ben ik bij 'n specialist in Windhoek geweest. Hij heeft mij pas geleden na twee maanden se pillen, door 'n scan gestuurd. Die heeft 'n paar lelijke plekken in mijn ruggewervels aangewezen als de boosdoeners. Een daarvan zit rechts en veroorzaakt veel rugklachtes. De andere zit links en veroorzaakt dat ik 'n klapvoet gekregen heb. De specialist en de huisdokter hebben besloten op 'n rugoperatie en nu moet ik aanstaande donderdag 'n gesprek hebben met 'n chirurg in Windhoek. Hij zal moeten besluiten of die operatie absoluut nodig is en wanneer dit zou kunnen gedaan worden. Als dit te lang gaat duren, zal ik niet meer in de zomer mijn vakantie kunnen nemen en zal dit dan maar moeten uitstellen, want 'n wintertijd in Nederland met regen, sneeuw en hagel is helemaal geen vakantieweer. Maar we zullen maar afwachten, wat de dokters zeggen...!

Op 12 Junie komen alle priesters bij elkaar met onze nieuwe Bisschop Willem Christiaans. Daar zullen zeker belangrijke zaken besproken worden en ook moeten er nieuwe raadsleden gekozen worden, denk ik. Op 26 Mei is 'n mooie plechtigheid gehouden, waar ook de nieuwe grafsteen ingezegend is van P. Wim Tijssen in Rietpoort. Ik zou er graag bij geweest zijn als de laatste Nederlandse missionaris. Ik was juist die hele week bij de M.S.C. zusters in Mariental om van mijn rug en maagklachten te herstellen en die trip van ongeveer 1000 km zouden mij zeker niet goed gedaan hebben.

Dit was het maar weer voorlopig.
Hartelijk gegroet, P. Martin