© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van April 2018

Dit is vrijdag 6 April en de wereld rondom ons wordt al mooi groen. We hebben intussen een keer 'n regenbui van 8 mm en een keer 18 mm gekregen. De kleine plantjes van gras en onkruid hebben de droogte van twee weken overleefd en zijn nu bezig om snel omhoog te komen. In het Noorden heeft het heel goed geregend en tot Windhoek is het veld prachtig groen geworden en het gras staat hoog. Daar waren ook weer overstromingen. De krant de Republikein voorspelt voor zaterdag en zondag nog goede regens over het hele zuiden van Namibia ook.

Vanaf begin Maart sukkel ik 'n beetje met rugproblemen. Het is begonnen in de achterkant van mijn rechtse knie, been en bil tot in mijn rug. Mijn huisdokter heeft eerst twee X-Ray foto's laten nemen, omdat ze dachten dat mijn twee kunstheupen de pijn veroorzaakten. Maar 'n Specialist in Windhoek heeft vastgesteld dat het niet die kunstheupen zijn, al hebben ze ook wel wat schaafplekken, maar dat het 'n zenuw is by 'n ruggewervel. Hij wil eerst met pijnpillen 'n maand kijken of het beter zal worden. Daarna wil hij de preciese plek gaan vaststellen voor eventuele behandeling. Maar ook hier blijven inspuitingen of operaties in de rug maar gevaarlijk...! P. Benno van Schalkwijk heeft mij komen helpen in de Stille Week en heeft vooral onze buitenplekken genomen, zodat mijn rug 'n beetje meer rust had omdat ik alleen Aranos hoefde te verzorgen.

De kinderen van het hostel waren twee weken voor 'n korte vakansie naar huis en zijn op de tweede Paasdag weer terug gekomen om hun eerste trimester klaar te maken op 27 April. Daarna komt er 'n langere vakantie tot 21 Mei.

Op zaterdag 5 Mei zal er in Keetmanshoop 'n geweldige feest gaan plaatsvinden: Onze medebroeder P. Willem Christiaans, van ons Kongregatie van de Oblaten van Frans van Sales, zal op 5 Mei tot Bisschop van het Diocese van Keetmanshoop gewijd worden. Hij is de eerste inboorling van Namibia zelf, van Karasburg se omgeving in het uiterste zuiden van Namibia.

In Mei 1968 ben ik begonnen onder het bestuur van 'n Amerikaanse bisschop Schlotterback. Daarna was er 'n Oostenrijkse administrator P. Ludger Holling. Daarna kwam de Italiaanse bisschop Antonio Chiminello. Daarna de Oostenrijkse administrator P. Klaus Lettner. Daarna kwam de Oostenrijkse bisschop Philipp Pollitzer.O.M.I. Daarna de Namibiaanse administrator P. Willem Christiaans, die nu tot bisschop van Keetmanshoop gewijd zal gaan worden.

De Bisschopswijding zal gaan plaatsvinden in het voetbalstadium van Keetmanshoop op zaterdag 5 Mei om 09.00 uur in de morgen. Daar worden enkele duizenden geloviges verwacht en ook heel veel bisschoppen van Zuid-Afrika zullen zeker komen. P. Willem Christiaans was ook 12 jaren de provinciale overste van Namibia en en daarom zullen vele provinciale oversten van de verschillende landen komen waar de Oblaten leven. Ook uit Amerika komt 'n groep van zes Oblaten, waar ook onze Generale Overste een van hen zal zijn. Ook uit Nederland komen twee bekende medebroeders: P. Kees Jongeneelen, die jarenlang de provinciale overste van de Nederlandse Provincie was en P. Wim van Rooden die bijna 50 jaren in Brazilie gewerkt heeft en nu graag ook Namibia en Zuid-Afrika wil gaan bezoeken.

Nog 'n groot bericht is er uit Nederland binnen gekomen: 'n neef van mij, de zoon van mijn jongste broer Jan en Leny, Peter van der Avoird, is de winnaar geworden: als de Agrarische Ondernemer van Nederland van 2018 en hij heeft ook de Publieksprijs gewonnen. De Minister zelf heeft de prijs op 29 Maart uitgereikt. Aan dit bericht zit nog 'n mooi staartje aan: ongeveer 10.000.- Euros zullen na Namibia komen voor 'n agrarisch projekt...! Dit zullen wel geen aardbeien en frambozen plantjies worden, maar we zullen zien, hoe we dat geld op 'n goede manier in Namibiaanse grond kunnen beleggen.

Dit was het maar weer voor hierdie maand.
Hartelijke groeten. P. Martin