© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Maart 2018

Het is dinsdag 6 Maart en de zon staat weer hoog aan de hemel en verbrandt de kleine groene grasjes en onkruid en de kleine gele bloemetjes, die zo mooi opgekomen zijn. Ongeveer 10 dagen geleden hebben we drie dagen achter elkaar 10 tot 12 mm gehad ongeveer, bij elkaar 33 mm en we waren heel blij met die mooie regen. Ook de bossen zijn mooi uitgeschoten en kregen bloemen en de meerderjarige grassen zijn groen geworden, maar nu moest het weer geregend hebben natuurlijk. Elke mm zou dit verder geholpen hebben, maar niets is er bij gekomen. We zien enkele wolken in de namiddag opkomen, maar die verdwijnen boven Angola naar het Oosten. Het stadsbestuur van Windhoek begint de inwoners van Windhoek weer te waarschuwen om spaarzaam met het water om te gaan. Ook de grote stad Kaapstad waarschuwt zijn mensen, dat er maar tot Mei maand water zal zijn en dat er dan met kantienen van 20 liter per persoon water uitgedeeld zal gaan worden...'n afschuwelijke situasie zal dan ontstaan op de torenflats met zijn toilettenspoelingen. Ook daar worden natuurlijk allerlei boorgaten bij geboord, zoals dit ook bij Windhoek gedaan wordt, maar dit zijn spaarreservoirs en hoe lang zullen die water kunnen leveren? Zij moeten later weer met regenwater aangevuld worden. Ook ontzouting van zeewater wordt al gedaan, maar dit zijn maar druppels bij het grote verbruik van 'n miljoenen stad natuurlijk.

Maar wij hebben ander groot nieuws om aan te kondigen. Juist na het uitkomen van mijn Nuusbrokkies van Februarie is het grote nieuws gekomen, dat P. Willem Christiaans OSFS onze nieuwe Bisschop zal gaan worden. Dit bericht is allerwegen met groot blijdschap ontvangen. Dit is de eerste keer in ons Bisdom dat 'n eigen priester van Namibia tot Bisschop gekozen wordt. Hij is geboren in Karasburg in het zuiden van Namibia. Hij was vele jaren de provinciale overste van onze Oblaten kongregatie en heeft Nederland ook verschillende keren bezocht. P. Kees Jongeneelen zal dan ook met P. Wim van Rooden naar het feest komen, zoals ook de Generale Overste en andere provincialen van ander landen. Ook zullen er verschillende Bisschoppen van Suid-Afrika naar Keetmanshoop komen. De liturgiese voorbereidingsgroep heeft alle koorleiders van de parochies uitgenodigd om deze naweek in Keetmanshoop bij elkaar te komen om alle liederen gezamenlijk in te oefenen. Het vroeger bestaande Bisdomkoor zal dan ook weer nieuwe leven ingeblazen worden. De Bisschopswijding zal op zaterdag 5 Mei in West-Dene Keetmanshoop gaan plaatsvinden om 09.00 uur.

Ik heb nog nooit zo'n grote stier gezien, zoals die in Witkrans. Begin van Februarie heeft 'n nieuwe huurder de farm van Witkrans overgenomen en daar waren drie bullen- stieren in het veld achter gebleven, die moeilijk te hanteren waren. Wij konden die stieren maar voor onze hostelkinderen slachten. De eerste Brahmaan stier had al gauw problemen met de nieuwe huurder en had zelfs zijn landrover aangevallen. Die is geslacht voor de hostelkinderen van Witkrans.

Na ongeveer 10 dagen was de grote Bronsmara bul aan de beurt. Hij had gevochten met de ander bul en de heining vernield en hij moest geschoten worden. Op vrijdag namiddag ben ik met ons vrachtwagentje daarnaartoe gereden. De tractor met de sleepwagen was al in het veld en toen wij aankwamen was hij al klaar neergeschoten en wij konden beginnen om hem op de sleepwagen te laten. We hadden 'n stellage opgezet boven hem en met twee katrollen konden we hem van de grond omhoog heffen.
Toen voorzichtig met de tractor de wagen onder hem instoten en daar gebeurde het… de sleepwagen raakte de paal 'n beetje en daar viel de stellage langzaam om en verboog de linker paal en de bul lag weer op de grond. Hoe moesten we nu die paal weer rechtbuigen? Maar 'n boer maakt 'n plan, zeggen we in Afrika. Tussen twee boomstammen hebben we de paal ongeveer kunnen rechtbuigen en met de tractor se wiel hebben we de paal weer bruikbaar kunnen maken. Intussen was het wel 'n uur later geworden natuurlijk. Toen terug naar Witkrans waar hij afgeslacht moest worden: eerst zijn jasje afgestroopt en toen in grote stukken gesneden en op het vrachtwagentje geladen... en het was al goed donker. Om half 10 in de avond waren we in Cambridge terug en hebben de grotere jongens geholpen om alles in de grote koeler en de twee diepvriezen te pakken. Op zaterdag zijn dan alle stukken klein gemaakt en ordentelijk in de twee grote diepvriezen ingepakt. Het vel was enorm groot en woog 47 kg. We hebben dat zaterdag nog gauw in Aranos gaan afleveren en kregen ND 163,- voor hem.

De derde bul kan eerst nog 'n beetje wachten. Hij laat zich niet gemaklijk vinden en als hij ziet dat je hem zoekt, wil hij zomaar op jou afstormen blijkbaar. Maar zijn beurt zal ook nog komen.

Sommige mensen hebben gevraagd hoe de vergadering met de principalen en Matrones afgelopen is? Dit was nogal goed om ook de klachten van de school se kant te horen. Zij sukkelen ook met dat beetje geld wat de Staat voor hen geeft. Daar zijn 'n paar mensen aangesteld als 'n soort kommittee om ook met de twee andere bisdommen kontakt op te nemen. Korte tijd na hierdie vergadering heeft de Staat daarom die ND 12,- voor dit trimester uitbetaald. Nu moeten ze nog het maintenancegeld van het laatste trimester van vorig jaar nog gaan uitbetalen, dan zijn we weer voorlopig vrede...!

Dit was het maar weer voorlopig... tot begin April.
Hartelijke groeten, P. Martin