© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Die Nuusbrokkies van Namibia van Januarie 2018

Dit is maandag 8 Januarie 2018. De zon staat al hoog en daar is 'n staalblauwe hemel en dit zal bloedig warm wordt, heeft de radio gezegd. Bij het begin van dit Nieuwe Jaar 2018 wil ik U allemaal nog 'n goede gezondheid en voorspoed voor het Nieuwe Jaar toewensen. Hartelijke dank ook voor de vele emailtjes met goede wensen die ik van jullie ontvangen heb als blijk van waardering voor het ontvangen van de Nuusbrokkies.

De weerprofeten hadden weer 'n grote aankondiging in de krant gemaakt: "Reen vir kersfees. Die weertafel is gedek vir 'n vroee kersgeskenk in die vorm van neerslae vir die binneland. Daar is 'n goeie kans vir goeie neerslae in die laaste week van Desember en die eerste week van Januarie".

In het noorden zijn inderdaad enkele goede regenbuien uitgezakt, maar wij hebben twee keren 'n klein buitje van 2 en 3 mm gehad met grote stofstorms en veel wind. Dus de regentijd is nog altijd niet begonnen voor het grootste gedeelte van Namibia. Vanmorgen zijn de onderwijzers ook weer bij de school komen opdagen. Dinsdag worden de nieuwe kinderen weer ingeschreven en woensdag begint dan het nieuwe schooljaar. We kunnen alleen maar het getal nieuwe leerlingen opnemen die uit graad zeven zijn weg gegaan. Want ons hostel is vol met enkelbeddens op elkaar gemaakt om ruimte te sparen. We kunnen 206 kinderen plek geven. Maar daar zijn ook altijd weer ouders die probleemkinderen willen komen inschrijven, die weggestuurd zijn bij andere hostels. Maar die willen wij ook liever niet bij ons opnemen natuurlijk.

Alle goederen voor het hostel heb ik reeds aangekocht en de kinderen hoeven geen honger te lijden. De geldsituasie bij de Staat is nog maar hetzelfde, maar we hopen dat de regering toch weer de uitstaande onderhoudsgelden van het laatste trimester zullen gaan uitbetalen. Wij zeggen hier altijd: "Alles sal regkom"... en we beginnen het nieuwe schooljaar weer met nieuwe moed.

Ik was de hele vakantietijd in Cambridge en heb Kerstfeest en Nieuwe Jaar in mijn parochies gevierd. Mijn personeel was allemaal op vakantie en ik heb mijn hoofdmaaltijden maar in de winkel gekocht en in de micro-oven opgewarmd. Ik heb het hele zwembad van de kinderen in Cambridge voor eigen gebruik gehad en ik heb elke tweede dag ook maar alle bomen en schooltuin bij de klaskamers water gegeven en zo is de vakantie ook voorbij gevlogen. In Augustus en September wil ik twee maanden overzee op vakantie gaan naar Holland. Dat is ook al iets om naar uit te zien.

Dit was het maar weer voorlopig ...tot begin Februarie weer. Hartelijke groeten vanuit 'n droge en warme Namibia.
P. Martin