© De Oblaten van Franciscus van Sales | contact

Nieuws uit Palmeira das Missões,, Brazilië, door pater Jan van Antwerpen

Gedurende de wintertijd waren hier drie Haïtianen op vakantie. Zij hebben ook parochiewerk gedaan in die periode. Ze hebben verschillende comuniteiten bezocht en daarbij alle families. We hadden ook, voor de tweede maal, onze nieuwe provinciaal op bezoek. Hij zou al in februari in Brazilië komen wonen, maar is nog steeds in Equador. Hij gaat nu samen met Leoclides naar Haïti. Daar zijn weer zeven kandidaten, klaar om het noviciaat te beginnen. Het is de bedoeling dat ze daar blijven en dat een novicenmeester hen van hieruit gaat begeleiden, als dat nodig is. Hier verliezen zij een half jaar omdat ze eerst het Portugees moeten leren, en er moet een professor komen die zowel Frans en Portugees kent. Dat is meestal erg duur.

In het noviciaat hebben we nu vijf Haïtianen en twee Brazilianen. In de afgelopen maand waren er retraites voor de eeuwige geloften en voaor de vernieuwing van de geloften. De eeuwige geloften zijn op 21 augustus, de vernieuwingen waren vorige week, net zoals drie lagere wijdingen. Deze drie diakenwijdingen zijn op 12 oktober, de dag van de stichting van de congregatie. De eerste Haïtiaan zal in januari van het jaar 2012 tot priester worden gewijd.

Op 26 september krijg ik zelf bezoek, uit Holland. Op 17 oktober gaan zij weer naar huis. Dat was het, met als wens salesiaanse groeten. Jan